Életmód

Piobbico, a csúnya emberek fővárosa

Az itáliai csizma szívében, az Apenninek és az Adriai-tenger közötti völgyben található Piobbico, egy pazar természeti adottságokkal bíró középkori kisváros ódon kőépületekkel, hegyekkel és buja erdőkkel szegélyezve. A festői szépségű Piobbico mégsem régi templomáról vagy kolostoráról, hanem lakosainak „csúnyaságáról” híres, írja a BBC Travel.

1879 óta ez a 2000 fős olasz kisváros ad otthont a Club dei Brutti („A csúnya klub”) elnevezésű egyesületnek, amelynek tagjainak hitvallása, hogy a belső szépség fontosabb, mint az ember külső megjelenése.

Manapság a „Csúnya Emberek Világszövetsége” több mint ezer tagot számlál.

Galéria
Forrás: Wikimedia Commons

2007-ben Piobbicoban szobrot is avattak a csúnya emberek

A Club Dei Bruttit eredetileg az olasz kisváros pártában maradt hölgyei alapították, ők jártak először össze, és jobb híján szórakoztatták egymást.

Manapság már elég könnyű a klub tagjává válni, nőnek sem kell születni hozzá. Viszont mindenkinek felvételiznie kell: a megmérettetésen az idősebb tagoknak kell megítélniük, és rangsorolniuk a jelentkező „csúnyaságát” – ami a „meghatározatlan” és a „rendkívül csúnya” határértékek között szerepelhet.

Ugyanakkor a csoport tagjai nem feltétlenül csúfok, ugyanis a külső szépség sem kizáró tényező. A klub lényege a „belső szépség” filozófiája, tagjai ennek ünneplésére koncentrálnak, és nem arra, hogy mások mit gondolnak fizikai megjelenéséről.

Szeptember első vasárnapján a világ minden tájáról összegyűlnek a csúfok, hogy részt vegyenek Piobbico éves Csúnya Fesztiválján. A tagok ilyenkor választják meg a csúfok klubjának elnökét, és avatják fel az új csúf tagokat. A fesztivál nem lenne azonban teljes gasztronómiai élvezetek nélkül, a belső szépség dicséretén túl helyi specialitásokkal, például szarvasgombás tésztával kedveskednek a fesztiválozóknak.

Címlapfotó: Wikimedia Commons

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik