Életmód

Ilyenek a székely szilveszterek és a másnapok, amikor kerülik az asszonyt

Fura babonák, jó szokások Székelyföldről.

A székelyek tudnak valamit. Jósolnak szilveszterkor, külön takarmányt adnak az állatoknak, zajosan búcsúztatják az óévet, kerülik az asszonyt Újév napján. De legfőképp azt tudják, hogy veszekedni ilyenkor sem érdemes. Szokásaikból és babonáikból válogatottunk.

Rossznak lenni rossz

Haragtól, viszálytól óvták magukat az emberek az év végén és az év elején, mert úgy hitték, olyanok lesznek majd egész évben, amilyenek szilveszterkor és újévkor.

Lássuk be, nem is rossz, ha mindenki jobban vigyáz arra, amit mond vagy tesz – és nemcsak ilyenkor.

Hálaadás

Bár nemcsak Székelyföldre jellemző, az itteni falvakban ősi és elterjedt szokás, hogy mindenki hálát az óév utolsó napján, szilveszter estéjén, szentmisén, istentiszteleten. A falu, úgy ahogy van útrakel a templomba.

Nem kérünk és nem adunk kölcsönt

Óév napján nemcsak autót, sílécet és fogkefét nem illik kölcsönkérni errefelé, hanem semmit sem. De idézzük inkább Kisné Portik Irén néprajzkutatót.

Óév napjáig igyekeztek visszaszerezni a kölcsönadott tárgyakat, hogy azok az új évben se cseréljenek gazdát. Éppen ezért rossz szándékúnak tartották, ha valaki az év utolsó napján kért kölcsön valamit – ha a kérésnek eleget tettek, szerencsétlenségre számíthattak

– olvasható a néprajzkutatótól a Székelyhonon, aki a honlap szerint Szent Miklós napján Gyergyószentmiklós díszpolgára lett.

Bőkezűség az állatokkal

A néprajzkutató elmondása szerint ilyenkor alaposan meg kell etetni, itatni őket (tegyük hozzá, akárcsak a vendégeket), mert ha bőkezűen bánunk a háziállatokkal az ünnepek alatt, egész évben lesz mit enniük, inniuk.

Jóslás: áldás vagy halál

Viaszt vagy ólmot csorgattak a hideg vízbe, és a formájáról következtettek arra, gyermekáldás vagy halálozás várható az újévben. Ha bölcsőnek látták, gyermeket vártak, ha koporsónak, halált. Azért nemcsak ez a két lehetőség volt, hiszen a virág esküvőt, a szív szerelmet jelentett.

Saját telkén épített csángó falut a Gyimesekben egy székelyföldi család
A létesítmény egy múzeum és panzió egyedi ötvözete, falu a faluban.

Kántálás, zajongás

Az óévet is lehet így búcsúztatni, nemcsak a Jézus születését köszönteni. A kántálás helyett talán jobb viszont a szilveszterre a „zajkeltés”-szót használni: a pásztorok ezúttal nem a nyájukat, hanem az óév napjait terelték, az eszközeikkel keltve a zajt.

Csak akkor hagyták abba, amikor a gazdák behívták és megkínálták őket, köszönetül a gonosz elűzésért.

Másnap: asszonnyal találkozni tilos

Helyenként úgy tartják, balsorsot jelent az esztendőre, ha asszonnyal találkoznak mindjárt az év első napján. Ettől azért még a férfiak útra kelnek látogatóba – az asszonyok viszont inkább otthon maradnak.

Kiemelt képünk illusztráció – Fotó: MTI/Sóki Tamás

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik