Életmód

Házában ad ingyen szállást árva és rászoruló diákoknak a nyugalmazott egyetemi tanár

A professzor vallja, hogy nem veszíthetünk el egyetlen fiatalt sem, nem vonhatjuk meg senkitől az esélyt a továbbtanulásra - mert szegény.

Hollanda Dénes egyetemi tanár – aki az erdélyi magyar nyelvű műszaki felsőoktatás bevezetésének élharcosa – kezdeményezésére 2001-ben  kezdte meg működését a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem Marosvásárhelyi Kara, melynek alapító dékánja volt. A nemzetközi hírű professzor  az alapítástól kezdve nyolc év és nyolc hónapon át látta el dékáni teendőket. A tanítást 2019-ben fejezte be, de most, 80 évesen sem fordított hátat az oktatásnak és a diákoknak, írta a 3szek.ro.

Hollanda Dénes, a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem (EMTE) Műszaki és Humántudományok Karának alapító dékánja beszédet mond az intézmény diákkollégiumának felavatásán Marosvásárhelyen, a Sapientia EMTE aulájában 2014. október 3-án – Fotó: MTI/Baranyi Ildikó

Hollanda Dénes az életben találkozott olyan helyzetekkel, amikor tehetséges, nagyon jó tanuló fiatalok nem tudtak egyetemre menni, mert nem volt anyagi lehetőségük arra.

Amikor elkezdtük az egyetemet építeni, az volt a cél, hogy minél nagyobb arányban biztosítsuk az értelmiség utánpótlását Erdélyben. Azt mondtam, nem veszíthetünk el egyetlen fiatalt sem, nem vonhatjuk meg senkitől az esélyt, hogy továbbtanulhasson, s majd az erdélyi magyarság javára kamatoztassa tudását

– mondta a portálnak a nyugalmazott egyetemi tanár.

Ebből az indíttatásból jött az ötlet, hogy segítsen a jól tanuló rászoruló fiataloknak. Mivel özvegyen maradt, gyermekei nincsenek, úgy döntött, hogy a a Maros megyei Koronkán álló háromszintes házában rászoruló egyetemistáknak biztosít ingyenes lakhatást. A ház “bentlakásosssá” minősítési folyamata már elkezdődött, és a remények szerint 2020 őszén érkezhetnek az első fecskék.

Kitüntették az erdélyi árvák és utcagyerekek oltalmazóját
Böjte Csaba ferences rendi szerzetes alapítványa ma már 2500-tól több gyerekről gondoskodik.

A hivatalos procedúra után a professzor  az ingatlant a Hollanda Alapítványnak adományozza, melyet ő hozott létre 1998-ban az egyetemi oktatás segítésére, és melynek bejegyzéséért – nem mellesleg – tízmillió lejt fizetett.

Amikor a feleségem még élt, a házat úgy terveztük, hogy egy szinten mindennek legyen helye, ezért van például tornaterem is a földszinten. A ház az eredeti terv szerint épült fel, egy kicsit nagy lett, nekem nincs szükségem ekkora házra. A cél érdekében a tornatermet is hálószobává alakítjuk. A földszinti lakosztályt fenntartom magamnak, halálom után pedig ez is a hallgatók rendelkezésére áll majd

– közölte Hollanda Dénes.

A projekt két hallgató ingyenes szállásának biztosításával kezdődik, és ezt később négy-öt diák követi. Kezdetben az emeleti két szobát és fürdőszobát, valamint az alsó szinti átalakított tornatermet és fürdőszobáját használhatják a diákok. Az adományozó halála után az egész ház ingyenes kollégiumként működne 16–18 férőhellyel. A jelentkezők árvaházban felnőtt vagy nagyon szegény családból származó fiatalok lehetnek, és nagyon fontos, hogy jó tanulók és a marosvásárhelyi Sapientia egyetem hallgatói legyenek. A pályázatokat az alapítvány kuratóriuma bírálja el.

A leendő bentlakásos ház – Fotó: nepujsag.ro

A professzor szeretné, ha a gépészmérnöki szakról érkeznének az ingyenes lakhatásra minél többen, mert erre van a legnagyobb szükség, és ő is gépészmérnök, tudna segíteni a diákoknak a felkészülésben. Ezen a szakon tanított ötvenhat évet, a könyvtára is szakkönyvekből áll. A nyugdíjas egyetemi tanár kertészmérnök hallgatóknak is örülne, mert nagy a ház kertje.

Megtanítanám, hogyan és mikor kell metszeni a fákat, hogyan, mikor és mivel kell permetezni, hogyan és mit kell ültetni a fóliaházba, hogyan kell megművelni és használni a veteményeskertet, illetve terményeit. A kertben termett zöldséget és gyümölcsöt a diákok fogyaszthatják el, vagy konzerválják télire. Az el nem fogyasztott diót értékesíthetik, a bevételt pedig az alapítvány számlájára teszik be, és ebből fedezik az épület adóját, a vízszámlát és a kisebb kiadásokat

– említette a professzor.

Hollanda Dénes saját költségén kezdetben megoldja a két diák étkeztetését, de a továbbiakban támogatókra lesz szükség. Jelentkező máris van, és a tanár bízik abban, egykori tanítványai közül is csatlakoznak majd a támogatói körhöz.

Kiemelt kép: erdely.ma

Díszdoktorrá avatták Kolozsváron Károly herceget, Erdély tisztelőjét és csodálóját
A brit királyi családnak erdélyi magyar gyökerei is vannak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik