Legényjáró napok, szerelmi ajándékok, ladikázás: így udvaroltak őseink

Az ártatlanság korának jó és rossz hagyományaiból válogattunk Magyarországról, Finnországból és Walesből.
Kapcsolódó cikkek

Hajlamosak vagyunk néha azt gondolni, az udvarlás régi, letűnt korok emléke, és ha visszanézünk ezekbe a korokba, találunk is gyönyörű népszokásokat. De olyanokat is, amelyeket egyáltalán nem sírunk vissza, hiszen általános vélekedés szerint az 1900-as évek derekáig, nagyjából a II. világháborúig általános jelenség volt, hogy a szülők választottak házastársat a gyermeküknek, gazdasági alapon.

Az egyik valóban ősi szokás ráadásul az volt egyes teóriák szerint, hogy az ősember leütötte a bunkósbottal a választottját és bevitte a barlangjába.

Ehhez képest biztosan fejlődött azért a társadalmunk, de ha eljutunk oda, hogy az udvarlás eltűnik, a múlt sötétségébe süllyedünk. Most az ősemberénél néhány fokkal udvariasabb szokások között nézünk szét. A néprajz úgy tartja, az udvarlás helyszíne főként a lány háza lehetett, a küszöböt pedig csak komoly szándékkal szabadott átlépni. És azzal sem akármikor.

Legényjáró napok

Ezek voltak a hét bizonyos estéi, de nem úgy, hogy mondjuk a kedd meg a péntek. A vallási szokások, a mezőgazdasági és ház körüli munkák, sőt a hiedelmek is erősen befolyásolták például, mikor jöhetett a legény.

A nem megfelelő időben látogató legényt megszégyenítés érte, többnyire hagymát, fokhagymát csempésztek a zsebébe

– írja a Magyar Néprajzi Lexikon.

Bálint napján a verebek is párt választanak
A Bálint nap, vagy ahogyan amerikanizált formában használjuk, a Valentin nap a szerelmesek napja.

Szerelmi ajándékok

A virág nem tartozott ezek közé, hiszen nagyon nem merítette ki a használati tárgy fogalmát, márpedig szerelmi ajándékként használati tárgyakat adtak a legények, úgymint mosósulyok, guzsaly, vászonfeszítő, kapatisztító, csigacsináló, fonószék, gereblye, mancsozóbot, kis ládika, vagy éppen evező a pünkösdi ladikozáshoz, legalábbis a lexikon szerint. A ladiknál pedig álljunk is meg egy szóra, mert a pünkösdi „ladikázás” többek között a sárközi Szeremlén szép szokás volt.

Az udvarló legény szerelmi ajándékként díszes evezőt adott a választott lánynak. Zöld ágakkal feldíszített csónakon pünkösd másnapján ladikáztak a fiatalok

– fogalmaz az Arcanum.

A szerelmi ajándék viszonzása

De ne hagyjuk ki a lányokat sem, ők is adtak valamit, megtáncoltatásért zsebkendő járt, de a kalap mellé való bokréta, a dohányzacskó vagy a éppen a locsolásért járó húsvéti tojás is viszonzásnak számított. Az viszont nem jelentett sok jót a legénynek, ha visszakapta az ajándékba adott használati tárgyat.

Nézzünk szét még a magyar vidéken, hol és hogyan lehetett udvarolni.

A bálok, teadélutánok kötött ismerkedési formái adtak lehetőséget egymás megismerésének

– idézi Lévai Ágnes Melinda szakpszichológust a szabolcs-szatmári hírportál egy korábbi cikke.

Repüljünk át Baranyába, ahol helyi néprajztudós segítségével elevenítették fel korábban a helyi és nem helyi udvarlási szokásokat.

Az ismerkedés szervezett kereteiről árulkodnak az úgynevezett leányvásárok is. Baranyában Pécsváradon, Zengővárkonyban és Vajszlón is összegyűltek a környékbeli települések lakói és együtt szórakoztak a búcsúban és a bálokon.

– idézte Kőszegi Gábor muzeológust, a Janus Pannonius Múzeum Néprajzi Osztályának munkatársát a baranyai hírportál egyik cikke. A szakember hozzátette: a fiatalok szinte egy percet sem tölthettek kettesben, de a falusi lakodalomban (is) az ifjú párra figyelt mindenki, így közben átélhettek meghitt pillanatokat. De egy szomorú jelenségről is beszélt.

Az udvarlási szakasz után, a házasság alatt a férfiak leálltak azzal, hogy a hitvesüknek kedveskedjenek, a szerelmet vagy egyáltalán a másik felett ünnepeljék.

És most repüljünk vissza az Alföldre, a hajdú-bihari hírportál egy korábbi cikke Lindák Linda pszichológus rossz tapasztalatait osztja meg, immár a mából, arról, ami elveszett.

A szerelmeslevél is kezd kimenni a divatból. A fiatalok egyáltalán nem érzik már szükségét az udvarlásnak. A kapcsolatok rövid életűek, az emberek bármikor lecserélhetők, az udvarlás viszont, valljuk be, hosszadalmasabb műfaj

– fogalmaz a portálon a szakember.

Feloldásként e súlyos társadalmi gondok után nézzük egy kicsit szét Európában, mégpedig két olyan nemzet háza táján, amely sok magyar szívéhez közel áll, nyelvi, történelmi okokból.

A finnek késsel udvaroltak, a walesiek kanállal

Egészen a 19. századig elterjedt volt az a népszokás Finnországban, hogy ha egy leány elérte a házasulandó kort, az övére édesapja egy üres késhüvelyt varrt fel. Ha egy férfinek megtetszett egy leány, úgy adta tudtára, hogy saját kését becsúsztatta választottja övébe. Amennyiben a hölgy visszatért a késsel, a kérő pontosan tudta, hogy kikosarazták, azonban ha nem hozta vissza a vágóeszközt, az udvarló megkérhette kiszemeltje kezét

– olvasható a Múlt Kor összeállításában, amelyben a világ népeinek olykor igen fura szokásait tekintik át.

Nem kevésbé érdekes a walesiek hagyománya: ehhez olyan evőeszköz kellett, amit a gyerekek is a kezükbe vehettek.

Walesben a párok a 17. század óta szerelemkanalakat adtak egymásnak, hogy kinyilvánítsák romantikus érdeklődésüket. A férfiak kézzel faragták a kanalaikat, aprólékosan megmunkálva azokat, hogy a szerelmüket lenyűgözzék velük. Ha a lány elfogadta a kanalat, akkor indulhatott az udvarlás

– olvasható az NLC bizarr szokásokról összehozott írásában.

Kiemelt kép: Fortepan/Fortepan