Életmód

Vidékre költözők pereskedtek a hangok és a szagok miatt, most új törvény születik

Franciaországban törvényt hoznak azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei.

A vidéki élet mindenkinek mást jelent. Sokaknál talán idilli a kép: madárcsicsergés, virágos kert, reggeli kávé a teraszon vagy éppen bográcsozás a kertben. Pedig a vidéki lét tartogathat más élményeket is, ami nem feltétlenül pozitív mindenkinek.

Franciaországban például most éppen törvényt készülnek hozni azokról a hangokról és szagokról, amelyek a vidéki élet szerves részei- írja a magyarmezőgazdaság.hu

Erre pedig azért van szükség, mert a vidékre költöző francia városlakók sok esetben gyorsan elégedetlenek lesznek azzal, hogy a falusi csendet igencsak sűrűn megzavarják az állati hangok, úgymint a kakasok korai kukorékolása vagy a birkák bégetése. És ha mindez nem lenne elég, akkor zavaró tényező tud lenni a a takarmány vagy trágyaszag is.

Perek sokasága született ezen “kellemetlenségek” miatt és a bírósági döntések nem mindig voltak kedvezőek a mezőgazdasági termelők számára. Több alperes számára a bírósági ítélet a termelési profil megváltoztatását vagy akár a gazdálkodás megszüntetését írta elő.

Fotó: pixabay.com

Most szeretnének megoldást találni az elhúzódó problémára, ezért megszületett egy törvénytervezet, ami azt szabályozná, illetve meghatározná, hogy  mely vidéki településeken milyen érzékszervi hatásokat kötelesek eltűrni a vidéki életre vágyók.

Az új törvényben érzékszervi örökségnek nevezik azokat a hangokat és illatokat, amelyek nem tekinthetők a vidéken zavarónak vagy kellemetlennek.

A tervezet tartalmazza az összes régióra jellemző zajok és szagok teljes listáját. A törvény életbe lépése után a hegyvidéken a juhok bégetése vagy kecskék mekegése is az örökség része lesz, ugyanúgy, mint az alföldi területeken a folyékony trágya és a szarvasmarhák “illata”. És azután a templomi harangok zúgása miatt sem lehet majd perelni.

Végezetül pedig prezentálunk egy igazi vidéki hangulatot állati hangokkal,  aláfestő zene nélkül.

Kiemelt kép: Pixabay

Tényleg ,,olyan" a trágya szaga, de nem cserélnék el a birtokot másra
Az életet mindenki máshonnan kezdi, de ha vannak álmok, tervek, azokért érdemes dolgozni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik