Életmód

Kézmosás: soha nem volt olyan fontos, mint a koronavírus járvány idején

A szakértő a szárítás fontosságára is felhívja a figyelmet.

A koronavírus járvány kitörése óta egyre gyakrabban hallani egészségügy szakemberektől, hogy milyen fontos a vírus terjedésének megfékezésében a kézmosás. De közel sem mindegy, hogy mikor, milyen gyakran és hogyan mossuk meg a kezünket. Az Abc.net portálnak Mary-Louise McLaws, az Új-Dél-Wales-i Egyetem fertőző betegségekre szakosodott intézetének szakértője mondta el a leghatékonyabb kézmosás irányelveit.

A fertőzéshez a vírust a kezünkkel vihetjük be a leggyakrabban a szájon, az orron és a szemen keresztül. Ezért még ha a kezünkre is került a vírus, elkerülhetjük a fertőzést kézmosással. Ezekben az időszakokban a szokásosnál sokkal gyakoribb kézmosásra van szükségünk.

Koronavírus: civil közösség alakult Zalaegerszegen az idős emberek segítésére
Néhány óra alatt megmozdult a város, sokan segítő kezet nyújtanának.

Tehát mindenképpen nyissuk meg a csapot és kezdjünk szappanozni:

  • orrfújás, köhögés és tüsszentés után,
  • miután bárkivel kapcsolatba kerültünk, aki nem érzi jól magát,
  • a vécé használata után,
  • evés előtt és után,
  • ételkészítés előtt, alatt és után,
  • miután megetettünk vagy megérintettünk bármilyen háziállatot.

A szakértő azt is javasolja, hogy a nyilvános terek látogatása után is ajánlott a kézmosás, és le kell fertőtleníteni minden olyan eszközt, amit sokan érintettek például a tömegközlekedési eszközökön, edzőtermekben.

Ha hiánycikk a kézfertőtlenítő, készítsd el magad
Csak néhány hozzávaló, és máris megvan a tökéletes fertőtlenítőszer.

És csináljuk helyesen!

Mary-Louise McLaws azt javasolja, hogy a kézmosás gyakorisága mellett ügyeljünk arra is, hogy az alapos legyen. A hatékony kézmosáshoz bőven be kell szappanozni a kezünket és tiszta, folyó víz alatt legalább 20 másodpercig (pont míg kétszer elénekeljük a „Happy Birthday” dalocskát) dörzsölni azt.

Nedvesítsük be a kezünket, majd szappanozzunk, ezután dörzsöljük meg úgy a kezünket, hogy annak minden felületét elérjük, a kézfejnél és az ujjak közt, a körmöknél is

– mondta a szakértő hozzátéve, hogy nyilvános mosdókban a csap elzárásához és a kijárati ajtó kinyitásához is használjunk papírtörlőt.

Fontos a szárítás is…

A szakértő szerint a kézmosás végén a kéztörlés és a szárítás is legalább olyan fontos mint a kézmosás, hiszen ha maradt volna még baktérium, vírus a kézen, azt a papír vagy szövet törölközők dörzsölése eltávolítja. Ha nincs kéztörlő a szárítógép is megfelel, de a tejes száradásig kell ott tartani a kezünket. Odahaza pedig sűrűn mossuk a kéztörlőt, ha pedig beteg van a családban, használjon mindenki saját törölközőt.

Kiemelt kép: Pixabay

Újraírta az idősotthonok életét a koronavírus
A látogatási tilalom miatt még több dologra kell figyelniük a szociális szférában dolgozó gondozóknak, ápolóknak és orvosoknak is.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik