Mozaik

Mozizz otthon: íme az év legjobb hegyifilmjei részben és egészben

Lélegzetelállító új kisfilmek a nagyvilágból: kötélen a Rio Grande kanyonja felett, síelés 8500 méter magasból.

Mielőtt a lenyűgöző környezetben játszódó hegyifilmek legújabb világklasszisait sorra vennénk, egy kis múltidézés a kategória klasszikusai közül. Igaz, csak néhány évet ugrunk vissza az időben, hogy a hegyikerékpáros Danny Macaskill olyan látványosan és olyan szépen megkomponáltan mutassa be Skócia és a Hebridák talán legszebb szigetét, Skye-t, ahogy senki más:

És akkor a jelen, hiszen az év legjobb hegyifilmjeiből idén is megtartják (megtartanák) a Banff Hegyifilm Fesztivált Magyarországon, a Corvin Moziban. A filmvilág eme különleges eseményét eredetileg április első három napjára írták ki a honlapja alapján, és ismét bővelkedik bámulatos kisfilmekben.

A koronavírus miatt idén elhalasztott eseménynek köszönhető, hogy ezekről a filmekről egyáltalán tudunk sokan, így volt ez korábban a skóciai Skye-t bemutató The Ridge (A hegygerinc) esetében is. 

Míg a fesztivál közzé teszi a honlapján e kisfilmek előzeteseit magyar felirattal és élményszerűen elmeséli a történetüket is egy-egy cikkben, a legjobb új filmek egy része (felirat nélkül) akár már most teljes egészében megnézhető.

Az ország, ahol a mentális jólét a legfontosabb
Forradalmian új, merész lépést tett Új-Zéland kormánya.

Lélegzetelállító képsorokat látunk például az amerikai–mexikói-határon játszódó The Imaginery Line-ben, a Rio Grande kanyonjában. A helyszín nem véletlen, hiszen politikai üzenetet hordoz: a kanyon fölé kifeszített kötéllel – amelyen aztán még át is sétálnak és egymás tenyerébe csapnak a közepén – a határra tervezett fal ellen tiltakoznak a két nemzet tagjai, akik a kapcsolatukat vakmerően vitték filmre (a leghihetetlenebb felvételeket 7 perctől látjuk):

Túlságosan bátor embereket mutat be egészen más környezetben, a Himalájában a Lhotse című 2019-es kisfilm is, amely mint neve is mutatja, a világ negyedik legmagasabb csúcsán játszódik, a Mount Everest szomszédján.

Hilaree Nelson és Jim Morrison lettek az elsők, akik 8500 méterről le tudtak síelni, ami természetesen számos kérdést felvet.

Ebben az esetben sem azt ajánlanánk, hogy kövessük őket, de azt mindenképpen, hogy nézzük meg e szuperprodukciót (17 percen át a hegymászóként, felfelé menet látjuk az extrém sízőket):

A későbbre halasztott vagy online formában tartandó fesztivált se hagyjuk azért ki.

Előzetesek

Íme néhány előzetes – immár magyar felirattal –, ami igencsak alátámasztja a fesztivál magas színvonalát . Először is a bázisugrás szenvedélyéről:

Jöjjön egy expedíció az Antarktiszra, a világ legeldugottabb hegyére, The Spectre nevű gránitsziklára. A 2000 méteres különleges csúcsért Leo Houlding 2000 kilométert tett meg a legtöbb rejtélyt tartogató kontinensen, sítalpon, kite-ernyővel, 180 kilónyi felszereléssel:

Az előzetesek sorát még lehetne folytatni, de most elégedjünk meg Myrtle Simpson hihetetlen életútjának néhány részletével – róla portréfilmmel készült a fesztivál.

Az idén 90 évesnek becsült hölgy (akinek születéséről annyit lehet tudni, hogy 1930 körül látta meg a napvilágot) a  skót sízés anyja, radiológus, hegymászó, sarkkutató, növénygyűjtő, tengeri kajakos, mellette 13 könyv írója és négy gyermek édesanyja.

A férjével átsíelt Grönlandon (külső segítség nélkül, 645 kilométert tettek meg), hegyeket mászott Új-Zélandon, 6000 méteres csúcsokon járt az Andokban, orvosi kutatásokat végzett az északi sarkhoz közel fekvő Spitzbergákon. Az életéről szóló film címe Life on Ice – Élet a jégen.

Kiemelt kép: YouTube

Olvasói sztorik