Fontos, hogy friss zöldség-gyümölcs mindig legyen otthon, még ha nem is járunk mgyakran vásárolni. Az immunerősítés nemcsak ajánlott, de kötelező is az év minden szakaszában, ehhez pedig elengedhetetlen a kiegyensúlyozott táplálkozás, aminek jelentős hányadát a zöldség- és gyümölcsfélék teszik ki. De hogyan tartsuk frissen a vásárolt élelmiszereket, gyümölcsöket? A legegyszerűbb módja ennek sokszor a fagyasztás, de most más módszereket is lehetségesek, írta a Bild der Frau.
1. Zöldfűszerek
A fűszerek szeretik a hideget. Ha lefagyasztjuk őket, megtartják intenzív aromájukat. Aprítsuk fel őket, majd kevés olajjal elkeverve tegyük jégkockatartóba, és mehet is a fagyasztóba. Így egyúttal az adagolásukat is megoldjuk.
2. Tojás
Sokan nem tudják, de a tojás is jól fagyasztható, de nem egészben. Verjük fel, adjunk hozzá kevés olajat és sót, majd mehet a fagyasztóba jégkockatartóban, vagy joghurtos poharakba adagolva.
3. Tojásfehérje, sárgája
Mindkettő jól lefagyasztható külön-külön is. Arra figyeljünk, hogy ha a sárgáját süteménybe használnánk, alaposan ki kell engedni. A fehérjét, ha omlettet készítünk belőle, félig fagyosan is felhasználhatjuk.
3. Tej
Ugyancsak fagyasztható, de csakis felbontás előtt, eredeti csomagolásban.
4. Tejszín és tejszínhab
A felvert tejszínhab is jól tűri a fagyasztást, így ne essünk kétségbe, ha marad felesleg. Tegyük kanalanként sütőpapírra, majd fagyasszuk így le. Aztán akár zacskóban is tárolhatjuk a megfagyott, kanálnyi habot, majd egyesével is kivehetjük, és hozzáadhatjuk kávéhoz vagy egy forró csokihoz.
A folyékony tejszín kis joghurtos, tejfölös dobozban, vagy a saját tetrapak csomagolásában kiválóan fagyasztható.
5. Banán
Ha a hűtőszekrénybe tesszük a banánt, gyorsan megbarnul, szobahőmérsékleten pedig megrohadhat. Csavarjuk szorosan frissentartó vagy alumínium fóliába a szárát, így megakadályozzuk, hogy hamar megromoljon a konyhában.
6. Ananász
Sokszor hamarabb elkezd penészesedni a vitamindús gyümölcs, mielőtt felhasználnánk. Hogy ezt megakadályozzuk, vágjuk le a tetejét, és állítsuk a feje tetejére.
7. Bogyós gyümölcsök
Ezek a gyümölcsök hamar erjedni kezdenek. Ennek megakadályozására tegyük őket ecetes víz keverékébe rövid időre.
8. Kenyér
A kenyér hamar penészes lehet. A maradékot ezért csomagoljuk alufóliába, majd fagyasszuk le. Felhasználás előtt rövid időre a sütőben is átmelegíthetjük, így olyan langyos lesz, mintha friss kenyeret vettünk volna. Persze, ha száraz, régi kenyeret fagyasztunk le, az kiengedés után sem lesz ropogós, friss.
9. Nyers tészta
A süteménytésztát is lefagyaszthatjuk, ha egyszerre többet készítettünk belőle. Csavarjuk folpackba, és felhasználás előtt vegyük ki a hűtőből, majd formázzuk kedvünkre.
10. Liszt
Ha lefagyasztjuk, elkerülhetjük a nemkívánatos rovarfélék megjelenését benne. De ha mégis kerültek bele, akkor is hatásos ellenük a fagyasztás: két napig tartsuk fagyasztva a mélyhűtőben, majd engedjük ki, szitáljuk át, és tároljuk alumínium tartóban jól elzárva, sötét helyen.
11. Diófélék
Egészséges nassolnivalók, és sütemények elengedhetetlen hozzávalói a diófélék, viszont hamar megavasodnak szobahőmérsékleten. Hogy ezt elkerüljük, tároljuk őket a fagyasztóban. Felhasználás előtt csak vegyük ki onnan a szükséges mennyiséget, és már mehet is a sütibe kiengedés nélkül.
Kiemelt kép: Pixabay