Életmód

Teljes csendbe borult az osztrák csodafalu

Selena Taylor blogger és fényképész 2020 februárjában látogatott el az ausztriai Hallstatt falujába, amit aligha kell bárkinek bemutatni Magyarországon. A természeti adottságairól híres település elképesztő népszerűségre tett szert az elmúlt években, a látvány pedig Taylort is lenyűgözte, írja riportjában a BBC Travel.

Egy hónapja volt már a bakancslistája egyik kiemelt állomásán, amikor Hallstatt szinte szempillantás alatt átváltozott, és olyan dolgot tapasztalhatott meg, amire a ott már emberemlékezet óta nem volt példa: a csendet.

A 800 fős falu az év ezen időszakában általában közel napi tízezer turistának ad otthont, emberek vannak mindenhol, a kávézók, éttermek megtelnek, a tó pedig megtelik csónakokkal. Idén azonban minden másként alakult.

Március 16-án, amikor az osztrák kormány kijárási korlátozást vezetett be, a helyiek számára is új élet vette kezdetét ideiglenesen.

Olyanná vált, mint egy szellemfalu. Mintha a bolygó nem forgott volna többé. Ijesztő volt, de egyszerre csendes és nyugodt is. Az utcákon kocsikat, buszokat és turistákat sem lehetett látni. Még a hattyúkat is hallottuk, ahogy úszkálnak

– mesélte Sonja Katharina hallstatti lakos.

Fotó: Getty Images

Mint fogalmazott, élvezte a magány előnyeit, mert kijutott belőle bőven. Nem kellett turisták tömkelege között kerékpároznia a boltig, és Hallstatt legkedveltebb utcája, ahol általában naponta négyezren fordulnak meg, teljesen kiürült.

Végre tudtunk egymással beszélgetni, természetesen megfelelő távolságból. Nem kellett rohannunk, és el tudtunk gondolkozni rajta, mi igazán fontos az életben

– fogalmazott.

Ahogy Katharina, úgy más helybéliek is örültek a lassulásnak.

A turizmus megszűnése tulajdonképpen teljesen váratlanul ért minket. Hirtelen Hallstatt visszatért a gyökereihez

– mondta Gerhard, egy helyi muzsikus.

Egy évtizeddel ezelőtt Hallstattba naponta alig több mint száz vendég látogatott el. Közvetlenül a járványt megelőzően már évi egymillió turistát fogadtak. Nyáron Ázsiától egészen Amerikáig érkeztek ide turisták, míg ősszel és télen inkább a környező országokból vonzott embereket.

A korlátozások bevezetése óta a turisták száma nullára zuhant, és bár a helyiek kicsit fellélegezhetnek, sok a bizonytalanság is a jövőt illetően.

Hallstatt turisztikai központtá vált, és a járvány miatt sokan elvesztették a munkájukat. Nem olyan érzés, mintha visszakaptuk volna a régi falunkat, mert a régi falunk tele volt turistákkal, és ez egy olyan szituáció volt, amit imádtunk

– magyarázta Kurt Reiger, a hallstatti sóbánya vezérigazgatója.

Fotó: Getty Images

Látszik ugyanakkor már a fény az alagút végén, hiszen Ausztriában is elkezdtek enyhíteni a korábban bevezetett szigorú intézkedéseken. Május közepén Simon König és párja, akik egy órányi autóútra élnek a falutól, éltek a lehetőséggel, és meglátogatták Hallstattot, úgy ahogy még korábban soha: tömegturizmus nélkül.

Soha nem volt még ilyen szép. Amikor megérkeztünk, rajtunk kívül nem volt ott senki, csak a helyiek, akik a birtokukon dolgoztak. Dél körül aztán elkezdtek szivárogni az emberek, de csak a közeli településekről, mint mi is tettük

– emlékezett vissza König.

Szép lassan a szállodák is újranyitnak, ahogy a híres helyi sóbányában is folytatódik a munka. Kérdés, hogy a turisták mikor és milyen mértékben térnek majd vissza Hallstattra, egy valami azonban biztos: a falu a koronavírus semmit nem veszített a szépségéből.

Egy euróért vettek házat Olaszországban, aztán jött a karantén
A koronavírus-járvány érdekes helyzeteket szült azokban az olasz falvakban is, ahol egy euróért kezdték kiárusítani az ingatlanokat.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik