Mozaik

Tíz évre evakuálhatják egy svájci falu lakosságát

Mitholz lakossága egy II. világháborúban épült lőszerraktár miatt lehet veszélyben.

Legalább tíz évre evakuálhatják Mitholz svájci falu lakosságát egy második világháború idején épült, föld alatti lőszerraktár kiürítése miatt – közölték hírügynökségek szerdán.

A svájci védelmi minisztérium a héten tájékoztatta a 170 fős lakosságot, hogy tarthatatlan veszélyt jelent a lőszerlerakat, s ezért a falu teljes és hosszabb ideig tartó evakuálása mutatkozik a legjobb megoldásnak, írja az MTI.

A föld alatt tárolt lőszer fele már 1947-ben felrobbant, akkor kilencen vesztették életüket. A tárca közölte azt is, hogy egy további robbanás veszélyét évtizedeken keresztül alábecsülték. Az egykori vasúti alagútban a minisztérium információi szerint még mindig mintegy 3500 tonna hadianyag lehet. A föld alatti lőszerraktár ráadásul részben beomlott, így a fegyverek egy része sziklák alatt van betemetve.

A védelmi minisztérium szerint a lerakat biztonságos kiürítéséhez utakat kell elterelni, egy közeli vasútvonalat pedig különleges fedélszerkezettel kell ellátni, hogy védve legyen. A tárca hozzátette, hogy a munkálatoktól függően akár több mint egy évtizedig nem lakhat senki a faluban. A robbanóanyagokat legkorábban 2031-ben hozhatják a felszínre.

Kiemelt kép: Wikipédia

Püspökszentlászló és Magyaregregy, a kis magyar Svájc féltve őrzött falvai
Ékszerdobozunk a táj, tele természeti szépséggel és kulturális emlékkel.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik