Életmód

Kesztölci pedagógus nyerte “Paradicsomszüret” játékunkat

A márciusban indított “Paradicsomszüret” játékunk lezárult. Köszönjük szépen mindenkinek a részvételt, az olvasóinknak a biztatást. Bízunk benne, hogy nem csupán a versenyben részvevőknek volt hasznos és tanulságos az elmúlt néhány hónap, hanem azoknak is, akik ezúton szereztek praktikákat, tanácsokat a sikeres paradicsomtermesztéshez.

A versenyben maradt kilenc játékosunk közül szavazás útján dönthettek az olvasóink, hogy ki lesz a nyertese a “Paradicsomszüretnek”. A legtöbb voksot Lukács Zsófia kapta, így ő lett a verseny győztese.

Szívből gratulálunk Lukács Zsófia!

A Kesztölcön élő nyertessel telefonon beszélgettünk.

A pedagógusként dolgozó Zsófinak nem az első paradicsomnevelése volt az idei, de mint mondta, így is nagyon sok segítő ötlettel lett gazdagabb az elmúlt hónapokban. 

Imádom a kertet, a növényeket, ezért is indultam a a versenyen. Az elmúlt években már kétszer is sikerült díjat szereznünk egy helyi szervezésű versenyen, ahol kiskert kategóriában első helyezést értünk el.  A mostani megmérettetés más volt, ezért  izgatott voltam végig, és nagyon örültünk, mikor a rossz idő ellenére is pirosodni kezdtek a paradicsomok.  Nagyon szépen köszönöm, hogy részt vehettem a versenyen és köszönöm a szavazatokat.

Nem vagy kezdő kiskertész, ennek ellenére szereztél-e új információt, praktikát az elmúlt hónapokban?

Igen, nagyon hasznos és gyakorlatias tanácsokat kaptunk szakértőnktől, Grosz Tamástól és időnként egymástól is. Minden évben ültetünk paradicsomot, több félét is, de azt például nem tudtam, hogy érdemes az alsó, sárguló leveleket leszedni, megelőzvén az esetleges gombásodást. Sokaknak talán újszerű lehetett a kártevők elleni természetes védekezési mód is, azaz a csalánlével való permetezés is. Mi ezt már évek óta használjuk, tejjel dúsítva. Tapasztalatból mondom, hogy hatékony.

Ha jól tudom, a család legkisebb tagja is besegít a kerti munkákba. 

Már pici kora óta szoktatjuk a kerthez, és mint ahogyan a legtöbb gyermek, élvezi is. Természetesen 6 évesen leginkább az öntözés és a szüret a kedvenc elfoglaltsága, de szülőként és pedagógusként is azt vallom, hogy  már ebben a korban is nagyon fontos, hogy bevonjuk őket a saját szintjükön a természet titkaiba. Jó látni, mikor leszakít egy szem paradicsomot és boldogan szalad hozzám, hogy itt a napocska ízű gyümölcs. Mert nálunk minden természetes úton fejlődik. Nincs vegyszer, nincs tuning!  Minden a maga idejében érik és akkor esszük. Jó dolog, ha látják a gyerekek, hogyan fejlődik a magból a növény, és tudatosítani kellene bennük, hogy például paradicsomot, barackot, málnát, és sok minden mást akkor kell fogyasztani, mikor érik. Bár ma már van rá lehetőség, de ne télen akarjunk nyári gyümölcsöt enni.

Ezek szerint nálatok a kert nem csak hobbi, hanem életmódra nevelés is.

A nagy öröm az, hogy úgy látom, hogy az országban egyre többen próbálkoznak a konyhakertészkedéssel, és nálunk, Kesztölcön sem panaszkodhatunk. Egy kis településen gyorsan terjed, hogy kinek milyen kerti kincse van, és szükség esetén tudunk cserélni. Nekünk van répa, uborka, paradicsom, zeller, petrezselyem, paradicsom, fűszernövények, de ha úgy adódik, szívesen cserélek valakivel, mondjuk zöldbabra. Jó dolog a cserekereskedelem. Még a 21. században is.

Szerkesztőségünk különdíját Dombi Hella nyerte

Hella csupán 9 éves, de fantasztikus teljesítménye lenyűgözte szerkesztőségünket.

Nehéz lehet elhinni, hogy egy szem magból ekkora növény képes kinőni, de nagyon jó látni az eredményt. Menet közben azért előfordult, hogy nem locsoltam meg, mert elfelejtettem, de másnap mindig pótoltam.  Én élveztem nevelgetés minden részét, szerintem hobbiként remek dolog növényekkel foglalkozni.

Fotó: Dombi Hella

Gratulálunk Hella! 

További sikereket kívánunk!

A nyertesek ajándékát postázzuk. További paradicsomokban gazdag időtöltést és jó szüretet kívánunk!

Tisztázzuk, akkor most zöldség vagy gyümölcs a paradicsom?
A lecsó gyümölcslevesnek is tekinthető, ha szigorúan vesszük a rendszertani besorolást.
Olvasói sztorik