Kertünk-Portánk

Íme az ország legkitartóbb paradicsomtermesztői

A Sokszínű Vidék "Paradicsomszüret" játékában töretlen a lendület.

Március 14-én indítottuk „Paradicsomszüret” elnevezésű játékunkat, és azóta is töretlen a lelkesedés a versenyzők között. A kezdeti izgalmakat, a magvetés eredményességét követően minden apró magoncot szakértői segítséggel nevelgetünk. A közel 2 hónap alatt csupán egy csapattagunktól kellett elköszönni. Jelenleg 16-an versenyző küzd azért, hogy övé legyen a legszebb paradicsom, és 10 ember között dől majd el júliusban, hogy ki nyeri az OBI 20 ezer forintos vásárlási utalványát.  Szóval mindenkinek egészséges, piros paradicsomot kívánunk!

Ilyen csodásan fejlődnek a "Paradicsomszüret" versenyzőinek a palántái
Mindenki csodás paradicsom magoncokkal büszkélkedhet.

Ha valaki nevelt már magról palántát, az tudja, hogy nem elég a magoncok kibújásának örülni, hiszen hosszú út vezet még odáig, hogy szüreteljünk, és végig figyelemmel kell kísérni a palántáinkat. Az elmúlt 3 hétben is ez történt. Ráadásként az időjárás sem volt túl kegyes a palántáinkhoz, így szakértőnket, Grósz Tamást sok kérdéssel ostromoltuk. A válasz sosem maradt el, így eddig a legkilátástalanabbnak tűnő helyzeteket, pontosabban palántákat is sikerült megmenteni. Mindeközben pedig egy fantasztikus csapattá formálódtunk.

Szakértőnk tanácsai most is sokat segítettek

  • A pici növényeket csak óvatosan, fokozatosan szabad napra tenni! A legjobb  árnyékba tenni  egy hétig, mert a káros sugárzások érik a még gyenge növényeket.  Ezután délelőtt lehet félárnyékba még egy hétig! Nem szereti a hideg főleg nyirkos hajnalokat a palánta, ezért ha ilyen van, egy közeli, de fűtetlen helységbe vigyük! Az erős szelet sem bírja, figyeljünk erre is.
  • Hozzávetőlegesen egy hét és mehet a végleges nagy cserébe vagy ki a kertbe, amivel most még csak óvatosan, hiszen május 15 az utolsó fagymentes nap! Addig is napoztassuk  “félárnyékba” a palántákat. A cserép méret 20 cm széles 30 mélybe kell majd ültetni. A kertbe való kihelyezésnél nagyon fontos 360 fokban érje a napsugárzás, ugyanis a naptól lesz igazán finom.
  • Mit csináljunk, ha felnyurgult a palánta? Támogathatjuk fogpiszkálóval vagy paradicsomkatóval, de szerencsésebb, ha majd a levélig leültetjük, ugyanis a szárból lesz a gyökér. Egyébként is ha kész a palánta mindig döntve  ültetjük, így több vizet és táplálékot tud magához venni! Ez nem érvényes az általunk is nevelt versenyparadicsomra, ami  rövid szárú.
  • Öntözésnél meghálálja a növény, ha esővízzel vagy “klórtalanított”, álló vízzel locsoljuk.  Egy edénybe engedjünk csapvizet hagyjuk állni és öntsük le a tetejét 2 nap múlva!
  • A hónaljhajtásokat ne szedjük le, mert a korai paradicsom nem igényli! Viszont az alsó levelet le kell szedni, főként, ami földet ér, mert a vizes földtől fertőződhet a növény.
  • Hetente egy alkalommal erősítsük valamilyen folyékony trágyával, szinte bármi jó, de csak kevés előírás szerinti. Innentöl várjuk a virágzást!
  • Aki már szabadföldbe szeretné ültetni, az figyeljen arra, hogy a palánták egymástól való távolsága minimum 40-50 cm legyen.  A lényeg, hogy a fejlődéskor ne árnyékolják egymást!

 

Így fejlődtek az elmúlt 3 hétben versenyzőink palántái

Grósz Tamás – Nagykörű – szakmai segítőnk a verseny folyamán

Valljuk meg, kicsit későn kezdtük, nekem akkor már a saját  paradicsompalántáim akkor már a pikírozás időszakában voltak, mikor a versenyparadicsom-magokat vetettük.  Semmi gond! Lesz szép piros paradicsomunk, ami a miénk, elejétől a felhasználásig! Lehet, hogy csúszunk…, az első beszélgetésünkkor meg is említettem, hogy június elejére nem lesz érett paradicsom, de ráérünk! Nem hajt bennünket a tatár! A lényeg az eredmény, amit vöröshagymával, jó kis szalonnával, friss kenyérrel jóízűen megeszünk. A mi termésünket!

Szlámer Erzsébet – Sárvár

Hamarosan tervezem a végleges beültetést. Be kellett hoznom az erkélyről a palántakat, mert itt fenn viharos erejű szél visz mindent . Most már talán kezdenek beindulni a palántáim az elején valószínű túl öntöztem őket és az alsó levelek besárgultak le is potyogtak.

Berente Róbert – Gasztrobi – Jászberény

Íme a névvel ellátott paradicsomjaink egy része. Szeretgetjük, becézgetjük őket.

Kerthatár Közösségi Kert – Varga Róbert – Budapest

Az a terv, a tejfölös poharasokat kiültetem a szabadba a fagyosszentek után, a többit pedig nevelem a körfolyosón. Tapasztalat:a palánta 10-15 fok alatt nem fejlődött, ezért ha nincs üvegházad/fóliád ajánlatos visszavinni éjszakára az ablakpárkány belső felére. Május izgalmas hónap … Kint vannak, annak ellenére, hogy tépi őket a 60 km/órás északi szél. A paradicsomkarózás híve vagyok, megvédi a vihartól, pontosabban a töréstől  a növényt.

Lukács Zsófi – Kesztölc

Szarvas Zsolt – Kecskemét

Domokos Réka – Szeged

Úgy tűnik, hogy én nagyon le vagyok maradva és ennek az oka az hogy túlöntöztem. A tapasztalatom az, hogy a jövőben szerintem inkább helyére vetem majd a parikat mert azok úgy tűnik, hogy rég lehagyták a versenyparijaimat. Tegyük hozzá, hogy nem lettek túlöntözve.

Szabó Ágnes – Gárdony

Szentes Kitti – Perkáta

Mikula Zita – Hollókő

Mészáros Anna – Tihany

Amit a balkonra szántam azokat már beültettem. A konyhakertem még készül de remélem 1-2 héten belül már tudok oda is ültetni. Illetve 2-3 tő “nevelőszülőkhöz” kerül hely hiányában. Nálam Húsvét óta kinn vannak éjszaka is, viszont hiába nem volt fagy az éjszakai hideget nem nagyon szerették. Ezért én éjszakára egy fűtetlen melléképületbe rakom őket. Így szokják az éjszakai hőingadozást is.

Hella

Ezek az én paradicsomjaim. Már nagyon szépen nőnek. Szoktam nekik énekelni és közben simogatom őket. Mindennap megnézem az ujjbegyemmel hogy nem-e szárazak és ha igen meg locsolom őket.

A Sokszínű Vidék szerkesztőségéből is ringbe szálltak

Dubóczky Krisztina

Másodvetésem pikírozás előtt és után. Igyekszünk, és hiszünk benne, hogy utolsókból lesznek az elsők.

Fekécs Edit

Bátor voltam, kiültettem a palántáinkat. Izgultam és takargattam is 3 éjszakán át, lévén igen hidegek voltak a hajnalok itt északon. Egyelőre úgy néz ki, hogy túlélők lettek.

 

Kun Orsolya

Az enyémek a pikírozás után sztrájkba kezdtek és 2 hét alatt nem változtak. Az az egy nőtt csak amelyiket nem ültettem át. Meg mintha megégtek volna olyan a levelük, pedig csak reggel éri a nap őket.

Dobó Csaba

Nálunk az átültetést követően megálltak a növésben. Várjuk a jó időt, a meleget.

Az elmúlt három hét tapasztalatai, praktikái

Mit gondoltok, hogy ha már 3. éjszaka alszanak kinn a teraszon a paradicsomok és most 1-2 éjszakára mégis vissza rakom a házba (21-22°) akkor nem fognak sokkot kapni ugye? Nálunk 5 fokokat mondanak most éjjelre. (Anna)
Tegnap éjjel nálunk is +5 fok volt a paradicsomok meg egy cseresznye fa alatt, nem mondom reggel rohantam hozzájuk de… nem volt semmi gond! Így nálam változatlanul kint lesznek! Egy biztos, éjszaka többször is megnéztem a hőmérőt és + 4-nél bevittem volna őket!  ( Tamás)
Amióta bejött a jó idő elkezdtem nappalra kivinni a palántákat félárnyék/árnyékos helyre. Nekem vannak két héttel idősebb paradicsom palántáim mint a paradicsom szüretes. A házban már nagyon nehéz volt kilogisztikázni, hogy mikor melyik ablakban melyik palánták legyenek. Így nekem egyszerűbb volt, hogy már ki lehet vinni. Este persze behoztam őket a földszinti ablakokba. Most két napig benn voltak a hideg és a viharos idő miatt de ma kivittem őket a napra. Gondoltam 11 fok van de napon azért jó idő van. Hát jól meg is égtek szegények. Szerencsére a paradicsom szüreteseimre kicsit jobban vigyáztam, mert ők fiatalabbak. Szóval vigyázzatok a napoztatással mert nem is gondolná az ember pikk-pakk megégnek a levelek.
Olyan, mintha csiperke nőne a földben! Nem volt a földben gombakomposzt véletlenül? Jó a gombakomposzt a földnek, de ha elkezd újra teremni, akkor elszívhatja a tápanyagot…figyelni kell, hogy fehéredik-e a föld. Ha igen, akkor át kell ültetni! ( Berente Robi)
Hát az én palántáim sem akaródznak fejlődni, sem széltében sem hosszában. Az alsó kis levelek besárgultak és leszáradtak. (Erzsébet)
Ma első alkalommal tettem ki a levegőre a palántákat, fal mellé, de érte a szél. 2 órával később az összes lehajlott a földre azonnal behoztam őket,de egyenlőre nem éledeznek. ( Zita) Tanács: Kitámasztani, megöntözni, nagyobb cserépbe tenni ( Tamás, Robi)
Valami bogár rápetézett a paradicsomomra. De ez lehet, hogy már valami virág kezdemény? És igen! (Anna)
A csapattagok különböző technikákkal segítik a palánta növekedését. Hella időnként énekel nekik, Robi csemetéi pedig magukról, barátaikról nevezték el növényeket, és mint mondják, így majd meg tudják mutatni nekik és természetesen meg is kóstolhatják az elnevezett parikat.

Három hét múlva újra jelentkezünk, addig is paradicsommal teljes napokat kívánunk!

Címlapfotó: Grósz Tamás

13 évesen kezdte, ma már 500 tő paradicsomot nevel kertjében a fiatal gazda
A 17 éves Mayer Tamás neves budapesti éttermekbe szállít különleges paradicsomaiból.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik