Kertünk-Portánk

Ezt nézzétek: így növekednek a “Paradicsomszüret” versenyzőinek palántái

Mutatjuk az elmúlt két hét tapasztalatait és eredményeit.

Mint arról már írtunk, március 14-én elindítottuk „Paradicsomszüret” elnevezésű játékunkat, a mi a magvetéssel indult. Lelkes kis csapat állt össze és az elmúlt két hétben fanatasztikus mód izgultunk, hogy kicsírázzanak az elvetett magok. Kérdések és válaszok özöne torpedózta az erre a célra alakult csoportunkat, a jó hangulatot megpróbáljuk visszaadni néhány idézettel.

  • Nálatok van valami újság? nem akarok türelmetlenkedni de nekem még 2 nap után sincs semmi növényem.
  • Látványos eredmény még nem várható szerintem, de én is egyfolytában lesegetem, mint a gombáimat…, csak azok gyorsabban nőnek. ( Berente Róbert – Gasztrobi – Jászberény )
  • Ha nem áztattál az csak 1 napos késést jelent, (ha a mag csíraképes.)…én is mostam, teregettem, főztem, hogy a páratartalmon ne múljon. ( Berente Róbert – Gasztrobi )
  • Elismerésem,munkás dolog a csíranevelés. Nem is gondoltam volna,hogy naponta kell vele foglalkozni. ( Kerthatár Közösségi Kert – Varga Róbert – Budapest )
  • Nálunk olyan sok a fény hogy hiába locsolom reggel meg este így is kiszáradt 2 koktélpari…. Akkor talán bőségesen locsolj és ritkábban. A fény nem vehet el olyan sok nedvességet.

Szakértőnk, Grósz Tamás mindig időben érkezett, és tanácsaival nyugtatott, segített

  • Az öntözésnél arra kell gondolni, hogy a mag fent van, tehát még most csak felülről kevés vízzel öntsük! A melegtől hamar szárad szárad, ilyenkor kell pótolni! Ha csak alulról nedvesítenénk felülre nem kerülne víz így ez most helytelen!
  • Tulajdonképpen nagyon kevés víz kell, ha van spriccentős flakon, akkor abból a legkíméletesebb az öntözés ebben a szakaszban. Csak annyi, hogy a felső földrész épp, hogy nedves legyen!
  • Jó megoldás az ilyenkor használt fólia, de csak úgy, hogy valamelyik fele ne legyen takarva teljesen. Mindenképp szellőztetni is kell mert ennek hiányában elszaporodik a gomba!
  • Remélem, nincsenek totyogósra locsolva a magokocskáink. Feltétlen nézz rá, bár még semmit nem látni, a felső réteg föld száraz-e? Ezek fontos feladatok!
  • Melegen van-e a ültetvény? A talajnak legalább 22 fokosnak kell lenni! Nem hűlt ki? Érintsük az ujjainkkal! Nedveset érzel? Az már jó jel, de ha hűvös akkor valamit nem jó csinálunk! A testünk hőmérsékleténél kell egy kicsit hűvösebbnek lennie!
  • Ne felejtsük a fényt! Sok fényt.
Fotó: Grósz Tamás

6 nap után szakértőnk,  Grósz Tamás volt az első, akinek kicsíráztak a magok. Mint írta: ültetve 1 mm mélyen, kályha teteje állandó 25 fok, 2 naponta kevés esővíz, ennyi!

Aztán szép lassan, ahogyan csíráztak a magok,  majdnem mindenkinek boldog öröm rajzolódott az arcára. Majdnem.

  • Nálunk a kisfiam simogatja is őket.  De hagyom neki mert így szimuláljuk a természetes közeget amikor a lágy szellő simogatja a növényeket. ( Mészáros Anna- Tihany )
  • Nálam az lehet a baj, hogy a spriccelőm egy tüzhelytisztító szeré volt. Kimostam amennyire lehetett, de még most is érzem a szagát..lehet kinyírta a magjaimat? Remélem nem így van és holnap kibújnak. ( Berente Róbert – Gasztrobi – Jászberény )
  • Én is panelban lakom , K-Ny fekvésűek a szobák, a radiátoron tartom őket, ahol meleget is és fényt is kapnak. Délelőtt egyik, délután másik oldalon napoznak. Kezdő pari-termesztőként nagy szenvedéllyel vettem ezt a kihívást! ( Szlámer Erzsébet – Sárvár )
  • Én nagyon elrontottam valamit. Lehet, első körben azt, hogy a páromra bíztam a magvetést. Aztán azt, hogy a fényért az ablakba tettem. Harmadiknak pedig: nem egyeztettünk, hogy ki locsolja, és hát… a párom rendszeresen meglocsolta utánam. Újratervezés ( Dubóczky Krisztina – Debrecen )
  • Nem véletlen ez a nagy csönd már majdnem lett egy kis csíra de kiderült hogy csigaház kaktusszal indulhatok? Beismerem tegnap újraterveztem 19.én elültettem újabb 8 magot, egy kertész ugyanis számol a veszteséggel és nem adja fel. Tehát eddig 10/0….. és most mindenkitől kérem az energiát. ( Kerthatár Közösségi Kert – Varga Róbert – Budapest )
  • Szintén kezdőként kerültem a játékba és alig vártam hogy a pici magoknál meginduljon az élet. Először túl sok földet tettem rájuk és hála a tanácsoknak hamar kiszabadítottam a csírákat a föld fogsága alól es láss csodát szépen fejlődnek. ( Szentes Kitti – Perkáta )
  • Nekem a sziklevelek mellett kezdenek megjelenni a rendes levelek is. Jó még csak nagyon picikék de olyan jó nézni, hogy alakul. Ebből a 2mm-es magból lesz egy ilyen növény sőt reméljük még sokkal nagyobb ( Mészáros Anna- Tihany )

Eltelt egy újabb hét, mutatjuk az eredményeket

Versenyzőink első lépéseit és bemutatkozását előző cikkünkben olvashatjátok.

Szakértőnk, Grósz Tamás – Nagykörü

Szlámer Erzsébet – Sárvár

Berente Róbert – Gasztrobi – Jászberény

Kerthatár Közösségi Kert – Varga Róbert – Budapest

Körúti Óvoda – Mátyás Anita – Salgótarján

Lukács Zsófi – Kesztölc

Szarvas Zsolt – Kecskemét

Domokos Réka – Szeged

Szabó Ágnes – Gárdony

Szentes Kitti – Perkáta

Mikula Zita – Hollókő

Mészáros Anna – Tihany

A Sokszínű Vidék szerkesztőségéből is ringbe szálltak

Természetesen versenyen kívül méretjük meg magunkat. Leginkább  a kezdő, de lelkes kategóriát erősítjük.

Dubóczky Krisztina

Újrakezdésben

Kun Orsolya

Fekécs Edit

Dobó Csaba

Bemutatjuk legkisebb paradicsomimádónkat is, Hellát

Sziasztok! 8,5 éves vagyok,nyáron leszek kilenc. Szeretem az állatokat van két cicánk az egyik fiú a másik lány. Sportolni egyszerűen imádok ahogy kézműveskedni is. Nyáron születtem. Imádok a kertben kint lenni. Szeretem az iskolát és szeretek zenét hallgatni és táncolni rá.

 

Szakértőnk néhány tanácsa a továbbiakhoz

Látom, alakulnak az ültetvények, valamint az újrakezdés öröme is. Jó látni, hogy szépen növögetnek a csirák! Figyeljünk rá, ne száradjanak ki! Túlöntözni sem kell, mindent csak mértékkel. Készüljünk,  kb 1 hét múlva ha kijönnek a rendes levelei a növénynek, átültetjük! Ehhez szükséges földmennyiség, kb. 20 kg egy zsák semleges föld és egy kis zsák marhatrágya (opció). Szükséges még annyi 450gr tejfeles vagy kefires pohár annyi, amennyi palántánk van. Aki akarja átültethető a végleges edényékbe is, de ahhoz jóval több földre van szükség, valamint hely is! Szerintem még nem érdemes, ugyanis hova teszünk 10 nagy edényt?  Természetesen akik a szabadba akarják ültetni, azok csak a fagyok múltán tudják ezt megtenni,  május elején, közepén! Éppen ezért most a cserepes megoldás tűnik ésszerűbbnek, hiszen addigra már annyira megnő, hogy már virágzásba is kezd. Amire viszont egy hét múlva kell figyelnünk, az a pikírozás, azaz szétültetés.

Szóval, két hét múlva újra jelentkezünk, mindenkinek pirosló paradicsomot kívánunk!

Elindult a "Paradicsomszüret" versenyünk, nagy izgalmak elé nézünk
Megtörtént a magvetés, ismerjétek meg a versenyzőket.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik