Életmód

Nincs ok pánikvásárlásra a járvány idején

Élelmiszertartalékolási útmutatót állított össze az élelmiszerlánc-biztonsági hivatal.

A Covid-19 járvány kezdetén hazánkban is jellemző volt a pánikvásárlás, ami a védekezés szempontjából kedvezőtlen tömegjeleneteket eredményezett az üzletekben. A hasonló helyzetek elkerülése érdekében élelmiszertartalékolási útmutatót állítottak össze a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei, tájékoztatott a hivatal.

Az ingyenesen letölthető kiadvány gyakorlati tanácsokat tartalmaz, amelyek nem csak veszélyhelyzetekben hasznosak, de hatékonyan segítik a tudatos otthoni készletgazdálkodást, így az élelmiszerpazarlás csökkentését is

– közölték.

Felvásárlási láz külföldön: sláger a vécépapír, a vörösbor és a kölni is
Több országban a pánikbevásárlás szimbóluma lett a vécépapír.

A közleményben felidézték: májusi “karanténkutatásukból” kiderült, hogy a legtöbb család körülbelül kétheti élelmiszertartalékot igyekezett felhalmozni. Ez a szakemberek szerint is optimális mennyiségnek tekinthető. A kétheti élelmiszertartalékkal, valamint a heti egyszeri, vagy még ritkább, esetleg online bevásárlással jelentősen csökkenthető a személyes kontaktusok száma, amely a koronavírus megelőzésének egyik legfontosabb eszköze.

A kutatás arra is rávilágított, hogy a felhalmozott készletek gyakran veszendőbe mennek, ezért állította össze a Nébih az útmutatót. A kiadvány – mely IDE KATTINTVA letölthető – hasznos tanácsokat, ötleteket tartalmaz egyebek mellett az otthoni élelmiszertartalék összetételére, tárolására, felhasználására és az élelmiszerhulladék keletkezésének elkerülésére.

Kiemelt kép: MTI/EPA/LUSA/José Coelho

Ne tároljunk tejet és tejtermékeket a hűtő ajtajában
Pár praktikus tanács, amely segít a legtöbbet kihozni a hűtőszekrényből.
Olvasói sztorik