Életmód

Lesz-e magyarországi tagja a nemzetközi egészséges élelmiszer stratégia paktumnak?

Városi élelmiszer stratégia létrejöttét is ösztönzi a BOND projekt jó gyakorlatai alapján a Kislépték Egyesület.

Az Európai Unió új, „A termelőtől a fogyasztóig a méltányos, egészséges és környezetbarát élelmiszerrendszerért” stratégiájának egyik sarkalatos pontja az őstermelők munkájának támogatása, ezáltal a helyi termékek, a helyi piacok és termelői közösségek fontosságának hangsúlyozása.

A Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete az EU-stratégiájához kapcsolódó H2020 774208 BOND projekt magyarországi partnerszervezeteként vesz részt „A szervezetek és hálózatok magasabb szintű együttműködésének szervezése az európai mezőgazdasági szektorban” programban.

Fotó: Pixabay

A BOND-projekt keretében számos jó nemzetközi példával is megismerkedhetnek az érdeklődők a bondproject.eu weboldalon a BARN fejezetben, melyek bármely országban megvalósíthatóak. Ezek közül mutatunk be hármat.

Anglia: a helyi termékek szerepe az egészséges táplálkozásban

Bristolban 1997-ben hozták létre a termelői piacot elsődlegesen azzal a céllal, hogy elősegítsék a város fenntartható élelmiszer stratégiájának céljait, az egészséges táplálkozást, és a szezonálisan megtermelt zöldségek és gyümölcsök népszerűsítését.

A város élelmiszer stratégiájának programja több elemből áll:

  • folyamatos tudásmegosztás a termelőkkel,
  • egészséges receptek,
  • szezonális, helyi, organikusan termesztett zöldségek és gyümölcsök, helyi termékek a bristoli élelmiszerboltokban és kereskedőknél,
  • az ételpazarlás csökkentése,
  • szövetkezetek kialakítása.

A hálózat megalakulása óta támogatja, tájékoztatja és összeköti a fogyasztókat, a közösségi projekteket és őstermelőket, akik mindannyian azon dolgoztak és dolgoznak, hogy Bristol a fenntartható élelmiszerekre alapuló város legyen.

Fotó: Pixabay

Törekvéseiket siker koronázta: 2015-ben Bristol volt Európa Zöld Fővárosa, mely elismerés sokat lendített az eredeti célok megvalósításán.

Bristolban ma már a mindennapok része a helyi termékek vásárlása, az iskolai menzákban a környékbeli alapanyagok felhasználása, a termelői piacok számának gyarapodása, azok egyre nagyobb népszerűsége.

A legutóbbi adatok szerint a 800 tagot számláló helyi termelői közösség zöldségeit és gyümölcsei a város 265 vendéglátóhelyén dolgozzák fel, és évente több száz, a helyi termékeket népszerű gasztronómiai programot rendeznek a városban.

URBAN FOOD POLICY PACTUM

Bristol is tagja a Milánóból indult nemzetközi  „URBAN FOOD POLICY PACTUM” (MUFPP) hálózatnak, melynek tudomásunk szerint magyar tagja még nincs. Az élelmiszer-politikai paktumban – melyet a világ minden tájáról 210 város írt alá – a résztvevők a fenntartható fejlődés érdekében elkötelezik magukat a városi élelmiszer stratégiák létrehozásában, az egészséges táplálkozási rendszerek és az egészséges táplálkozás népszerűsítéséért.

Franciaország: hagymatermelők együttműködése – Gépkör

1991-ben a piaci igények gyors és korszerű kielégítésére kilenc termelő hozta létre a Cuma Nord’Oignon nevű szövetkezetet azzal a céllal, hogy közös beruházással csökkentsék költségeiket a hagyma értékesítésében. A kollektív fejlesztéssel eloszlanak a gazdák között a fejlesztés költségei, a ráfordítások is kevesebbe kerülnek a közös vagyon révén.

A Cuma tagjai együttműködve használják a szövetkezet épületét és gépeit a hagyma válogatásában, osztályozásában, szárításában és csomagolásában.

Fotó: Pixabay

Tíz évbe tellett, amíg a legapróbb részletekig tökéletesítették a munkafolyamatot, miközben harminc főre emelkedett a szövetkezet, azaz a hagymatermelő gazdák létszáma.

A hagyma értékesítését a Marché de Phalempin Szövetkezet végzi, de nem csupán a Cumának, hanem összesen 188 termelőnek. Megállapodásuknak megfelelően a a Cuma tagjainak összes hagymáját eladják – 80 százalékát szupermarketeknek, miközben folyamatos visszajelzésekkel segítik a termelőket a piaci helyzettel kapcsolatban.

Olaszország: helyi gazdák közös termelői piaca

2008-ban Montevarchi önkormányzata indította el a Comuni di Montevarchi e del Valdarno projektet, melynek alapvető célja a környékbeli gazdák értékesítési láncának segítése volt.

Már a megalakításkor nagy érdeklődés mutatkozott a fogyasztók részéről a minőségi, helyben termelt élelmiszerekre, a termelői piac kialakítására. Ma közel 50 termelő értékesíti itt termékeit.

Fotó: Pixabay

A termelői piac működtetője az önkormányzat, mely napi kapcsolatban áll az árusokkal. Az alapvető elvárás az, hogy mindenkor friss, szezonális zöldség és gyümölcs kerüljön a vásárlók elé. Bár a termékek ára 15-20 százalékkal magasabb, mint a nagy kereskedelmi üzletláncokban, itt biztonsággal állítható, hogy csak minőségi termék kerül a vevők elé.

A termelők a piacon eladott termékek után 10-15% arányban hozzájárulnak a piac folyamatos fejlesztéséhez. A piaci értékesítés összegét egy speciálisan erre kifejlesztett szoftver segítségével  számolják ki.

Kiemelt kép: Pixabay

A helyben termelt élelmiszer az egészséges közétkeztetés kulcsa
Jót tett a karantén a helyi termékeknek.

Szponzorált tartalom

A cikk a Kisléptékű Termékelőállítók és Szolgáltatók Országos Érdekképviseletének Egyesülete támogatásával készült.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik