Életmód

Csipke Tündér nem ijedt meg a járványtól

Kényszer szülte a vállalkozást, melyet a koronavírus sem tudott legyőzni.

Van, mikor az ember azt gondolja, az élete kikövezett mederben halad. Ám a sors bármikor átírhatja a forgatókönyvet. 2020-ban a koronavírus-járvány sokak életének forgatókönyvét írta át, és sokakat kényszerített új utakra.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Nagyvarsányban élő Ujvári Lászlóné Erzsike is azok közé tartozik, akinek az élete megváltozott. Ám ő és lánya a nehéz helyzetből is csodát teremtettek, és bebizonyították, hogy nincs lehetetlen.

Már több mint harminc éve dolgoztam varrónőként egy vásárosnaményi ruhagyárban, több száz környékbeli hölggyel együtt. Nagyvarsányban ritkán jön szembe az emberrel testhezálló munkalehetőség, én mégis megtaláltam a nekem való munkát, ami kielégítette varrási szenvedélyemet, így végülis elégedett voltam. A család megélhetésének egy részét évtizedeken át az én munkám segítette elő, azonban amikor a koronavírus felütötte fejét, a gyár működése ellehetetlenült, és ezzel a dolgozók nagy részének nem tudtak munkát biztosítani

– mesélte Erzsike.

A család nehéz helyzetbe került. Mit tehet egy ilyen helyzetben az ember, a kijárási korlátozások kellős közepén, egy eldugott kis faluban?

Fotó: Fairfotó

A szorosan összetartó család, anya és lánya, Adri összedugta a fejét, és elkezdtek gondolkodni, mibe is tudnának közösen belevágni. Összerakták tudásukat, tapasztalatukat, ötleteltek, terveztek, végül megszületett Csipke Tündér és a Csipke Csodái ötlet.

Csipke Tündér igazából már gyerekkoromban megszületett édesanyámnak köszönhetően, hiszen anyukám nagyon sokat mesélt nekem kislány koromban. Bájos és segítőkész tündérke volt, aki mindenkinek segített. Most valamiért az ő alakja jött elő bennünk, és adta a vállalkozásunk ötletét, amihez nyúlhattunk. Anyu varrás szenvedélye és szakmai múltja, a csodás emlékek, a fantázia és szeretet kompozíciójából született meg az ötlet, hogy magas minőséget képviselő textíliákat forgalmazzunk egy bájos és segítőkész tündér képében

– árulta al Adri, akinek a kreativitás talán épp a mesék jótékony hatásának köszönhetően áthatja az egész életét, és visszaköszön munkájában is.

Családi házuk egyik szobája hamar átalakult az induló vállalkozás központjává. Céljuk az volt, hogy a válság kellős közepén, egy teljesen ismeretlen élethelyzetben valahogyan talpon maradjanak, ugyanakkor nagyon szerettek volna adni is. Adni a többi embernek. Számukra is meglepő módon kis webáruházuk, amiben mindenki megtalálhat mindent, ami különleges, ami színes, ami tükrözi vásárlók egyéniségét, ami családias, ami hangulatos, amiből megalkotható a tökéletes kiegészítő, ruhadarab vagy ajándék, gyorsan népszerű lett.

Mi azt gondoljuk, hogy azért sikerült ennyire hamar sikereket elérni, mert adni akartunk az embereknek. Bár lehet, hogy egy kis tündérpor is besegített

– mondta Erzsike, akinek varrási szenvedélye, ötletei és barátságos természete magával ragadja a vásárlókat. Persze figyelnek arra is, hogy az anyagok nagyon jó minőségűek legyenek, és ne okozzanak csalódást.

Galéria
Fotó: Fairfotó

Erzsike fantasztikus energiával vetette bele magát a nehéz helyzetbe, és sikeresen birkózott meg az akadályokkal.

Anya mindig ilyen volt. Minden problémára megoldást keresett. Gyerekkoromban megvarrta az összes ruhámat! Egyszerűen úgy nőttem fel, hogy különlegesnek éreztem magam. Nekem mindig egyedi ruhatáram volt, amit a saját stylistom szabott rám. Ez az egyediség ma is megjelenik az életemben, mindenhol és mindenben a különlegeset keresem

– mesélte Adri.

Mégis miben tud különleges lenni egy online méteráru üzlet? – tehetjük fel a kérdést magunkban.

A válasz igen egyszerű: abban hogy ez nem csupán egy üzlet! Szívük, lelkük, kreativitásuk, precizitásuk és minden szenvedélyük benne van ebben a vállalkozásban, amit igyekeznek átragasztani másokra is. Nem csak eladnak, a vásárlók mellett állnak tanácsokkal, ötletekkel, varrási fortélyokkal. Egyes textilekhez még mesék is járnak – az egyik textil mintájában például megjelenik „Barnabundás Bandi”-  egy róla szóló mesét pedig illesztettek a termékhez, amit esténként a honlapról fel is olvashatnak a szülők, nagyszülők az ágyba bújó gyermekeknek.

Nem csak textileket adunk el. Nagyon szeretnénk továbbadni a meseolvasás élményét is a mai gyerekeknek, hiszen saját példánkon keresztül tudjuk, hogy micsoda varázserővel bír egészen a felnőttkorig

– meséli az ötletről Adri.

És hogy merre repül most Csipke Tündér?

Alig három hónappal az indulás után a lelkes és kreatív család kinőtte a szobát, így új helyiségre van szükségük, ami új álmokat is hoz Csipke Tündér életébe. Már nem csak az anyukák és a nagyik keresik őket, hanem egyre több cég, kisvállalkozás élete részévé kezdenek válni. Kárpitosokkal, idősotthonokkal, óvodákkal működnek együtt.

Legnagyobb célunk, hogy a bővítéssel segíteni tudjuk a térségben lakók életét. Szeretnénk több ember számára is munkát teremteni, hiszen nagyon sokan bajba kerültek az elmúlt időszakban. Az új helyiséget mindenképpen itt akarjuk tartani a faluban, nem szeretnénk beköltözni a városba, hogy így segíthessünk a helyieknek. Most dolgozunk a Csipke Műhelyének kialakításán, ami már egy új helyen fog beindulni

– vezette fel Adri terveiket.

Elárulták azt is, hogy hamarosan még különlegesebb anyagokkal kedveskednek vevőiknek, és a műhelyben már arra is lesz lehetőségük, hogy függönyöket, párnákat, babatermékeket, óvodai kellékeket készítsenek. Terveik között szerepel az is, hogy a Csipke Csodái egy kézműves közösségi térré fejlődjön azáltal, hogy bevonják a régió és a környék kézműveseit is a csapatba.

Fotó: Fairfotó

Sok ügyes ember él körülöttünk, akiket szinte alig néhányan ismernek, így segítünk nekik az értékesítésben a saját webáruházunkkal. A nézettségünk nagyon intenzíven emelkedik, fontosnak tartjuk, hogy lehetőséget biztosítsunk a környezetünk számára is

– mondja Adri.

Néhány hónap alatt egy válság helyzetből csakis ilyen szemlélettel és akaraterővel lehet felállni! Pontosabban fel sem kell állni annak, aki le sem ült. A mesék, az álmok, a tündérek nem hagyták leülni ezt a különös párost – anyát és lányát. Olyat alkottak, amit igazán szájtátva csodálhatunk. Egy igazi csodabirodalmat!

Kiemelt kép: Fairfotó

Képekbe álmodja a kövek lelkét a kavicsművész
Amikor a fantázia és az alkotás öröme nem ismer határokat.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik