Életmód

Verhetetlen ajánlattal állt elő egy olasz falu az odaköltözőknek

Talán már mindenki ismeri a trükköt: az elmúlt években csodálatos fekvésű olasz falvak egymásra licitálva jobbnál jobb ajánlatokkal próbáltak új életet lehelni a településeikbe.

A legjellemzőbb marketingfogás az, hogy egy euróért árulják az elhagyatott házakat, amiket aztán a vevőknek bizonyos időtartam alatt fel kell újítaniuk. De 2017-ben Candela vezetése azt találta ki, hogy mindenkinek kétezer eurót fizetnek, aki odaköltözik.

Santo Stefano di Sessanio most emelte a tétet: a középkorban épített dél-olaszországi falu pénzt ajánl fel a beköltözőknek a vállalkozásuk beindítására, fizetést is kapnak, és mellé még lakóhelyet is biztosítanak a számukra jelképes bérleti díj ellenében.

Mi nem adunk el senkinek semmit, az nem üzleti lépés. Csak azt szeretnénk, ha a falu tovább élne

– mondta a CNN megkeresésére Fabio Santavicca.

Mindössze két kikötésük van: a jelentkezőknek olasz lakosnak és 40 évnél fiatalabbnak kell lenniük.

Egy euróért vettek házat Olaszországban, aztán jött a karantén
A koronavírus-járvány érdekes helyzeteket szült azokban az olasz falvakban is, ahol egy euróért kezdték kiárusítani az ingatlanokat.

A feltételek

Santo Stefano di Sessanio leginkább a szállodájáról ismert, ami nem egy épület, hanem annak szobái a település különálló házaiban találhatók meg.

Mindössze 115-en lakják, több mint felük már nyugdíjas. 13 évnél fiatalabb gyermek kevesebb mint 20 él itt. Ezek viszont csak a hivatalos számok, a polgármester szerint egész évben maximum 60-70 lakosa van a falunak, és ezen szeretnének változtatni.

A terv szerint a helyi tanács az új lakóknak legfeljebb nyolcezer eurót fizet évente három esztendőn keresztül. Emellett húszezer eurónyi egyszeri támogatást is nyújtanak a beköltözőknek a vállalkozásuk beindítására.

Ha még ez sem lenne elég, szimbolikus összegért bérelhetnek majd lakást is a településen. Hogy mit jelent a szimbolikus, egyelőre nem tudni, egyelőre meg kell várni, hogy mennyi jelentkező lesz.

Fotó: Getty Images

A verseny elég erős: a kezdeményezést október 15-én hozták nyilvánosságra, azóta körülbelül 1500-an pályáztak rá. De a falu vezetése mindössze tíz embert, vagy öt párt szeretne támogatni. Ezt később bővítenék, de ahhoz az önkormányzat tulajdonában lévő házakat lakható állapotba kell hozni.

Csak 18 és 40 év közöttiek jelentkezését fogadják el, akik nem a környéken élnek, de olasz lakosok és EU-állampolgárok. A jelölteknek legalább egy kétezer főt meghaladó városban kell élniük. Ez azért van, mert a csökkenő népességű falu nem akar elvenni más kistelepülésektől.

A kiválasztottaknak arról is nyilatkozatot kell majd tenniük, hogy legalább öt évig Santo Stefano di Sessanio lesz az otthonuk. Erre pedig azért van szükség, mert közpénzből valósítják meg a fejlesztést, és nem akarják, hogy valaki felvegye a kínált összeget, aztán távozzon azzal.

Eldugott, csendes és élhető

A legközelebbi nagyváros, L’Aquila félórányi autóútra található. Abruzzo régiójának fővárosát 2009-ben pusztító földrengés rázta meg, és azóta is zajlik az újjáépítése. Romáig két órát kell utazni, az Adria pedig másfél óra alatt elérhető. Pescara repülőtere van a legközelebb, az szintén 90 percre.

Az élet itt elég tervezett, mert nem mondhatod, hogy elfelejtettem parmezánt venni, visszaszaladok érte. Itt vagyunk a hegy lábainál, ezért télen a hóban és a fagyban nem olyan könnyű mozogni

– magyarázta Santavicca.

Fotó: Getty Images

Hozzátette, a településen minden olyan nyugodt, és önfenntartó életet lehet élni. Nincs olyan káosz, mint a nagyvárosokban és sok pénzt meg is lehet takarítani.

Santavicca reméli, hogy a projektjük sikeres lesz és később mások is példát vehetnek majd róluk.

A faluk addig élnek, amíg emberek lakják. Ahhoz, hogy a településünket visszahozzuk, fiatalokra van szükségünk. Ez nem arról szól, hogy eladjunk minden házat egy euróért. El akarunk kezdeni valami olyasmit, ami segít a falu fenntartásában

– zárta szavait.

Eladta a házát a háromgyermekes család, most a tengerre költöznek
A szülőket nem foglalkoztatja, mi lesz, ha hazaérnek, mert szeretnék kiélvezni a kirándulás minden pillanatát.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik