Életmód

Egyre nagyobb divat a tehénölelgetés

A kecskejógától az erdőfürdőig számos olyan wellness trend van kialakulóban, ami a testre és a lélekre egyaránt jó hatást gyakorol. Ehhez a sorhoz csatlakozott egy Hollandiából származó öngondoskodási gyakorlat, ami egyszerre nyugtat és megnevettet, írja a BBC.

A koe knuffelen magyarra fordítva nagyjából azt jelenti, tehénölelgetés, középpontjában pedig az ember és állat összebújásának gyógyító hatásai állnak.

A tehénölelők jellemzően előbb körbe sétálják a farmot, aztán kiválasztanak egy állatot, amivel két-három órát eltöltenek. A teheneknek magasabb a testhőmérsékletük, lassabb a szívverésük és hatalmas termetük miatt az átölelésük rendkívül felemelő élményként hathat.

A terápia a cikk szerint csökkenti a stresszt és pozitív attitűdöt kölcsönöz az embereknek az oxitocinszint megnövelésért, amit sokszor csak boldogsághormonnak neveznek. A háziállatokkal való ölelkezés tehát nemcsak kis termetű kutyák vagy macskák esetén jó érzés, hanem nagyobb emlősökkel is bevált módszer.

Ez az egészséges időtöltés bő egy évtizeddel ezelőtt alakult ki Hollandia vidéki tartományaiban, azóta pedig országos mozgalommá nőtte ki magát. Ezzel próbálják ugyanis közelebb hozni az embereket a természethez és a vidéki élethez.

Ma már rotterdami farmokon mellett, Svájcban, sőt, még az Egyesült Államokban is vannak tehénölelgető foglalkozások.

Ráadásul a terápia nemcsak az embereken, hanem az állatokon is segít. Egy 2007-es kutatás szerint ellazítja a teheneket, amikor a hátukat vagy a nyakukat masszírozzák.

Előbb-utóbb talán majd az orvosok is ezt fogják felírni nyugtatóként.

Megszökött a vágóhídra vezető úton, és hetekig rejtőzködött az erdőben a hős boci
Mostanáig 15 millió forintnyi összeget gyűjtöttek össze az állatnak.

Kiemelt kép: Getty Images

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik