Életmód

Ma megjósolják a medvék, mikor köszönt be a tavasz

Getty Images
Getty Images

Február másodikához, gyertyaszentelő napjához több szokás is tartozik, de ezek közül mégis a legfontosabb és talán legismertebb a medvejóslás.

A Netfolk szerint ezen a napon a medve előjön a barlangjából, de ha meglátja az árnyékát a napsütés miatt, akkor visszacammog még  aludni, mert hosszú lesz még a tél.

Ellenben, borús időben nincs árnyék, a medve sem ijed meg saját árnyékától és kinn marad, merthogy már nyakunkon a tavasz. 

Érdekesség, hogy a hiedelem Erdélyből származik és Jókai Mórhoz is köthető, akinek Az új földesúr című regényében először jelent meg az időjós medve alakja.

Van aztán egy napja a télnek, aminek gyertyaszentelő a neve. Miről tudja meg a medve e nap feltűnését a naptárban, az még a természetbúvárok fölfedezésére váró titok. Elég az hozzá, hogy gyertyaszentelő napján a medve elhagyja odúját, kijön széttekinteni a világban. Azt nézi, milyen idő van!

– fogalmazott az író.

Jókai Mór úgy folytatta: „ha azt látja, hogy szép napfényes idő van, a hó olvad, az ég tavaszkék, ostoba cinkék elhamarkodott himnuszokat cincognak a képzelt tavasznak, s lombnak nézik a fán a fagyöngyöt, pedig lép lesz abból, melyen ők megulgulnak; ha lágy, hízelgő szellők lengedeznek, akkor a medve – visszamegy odújába, pihent oldalára fekszik; talpa közé dugja az orrát, s még negyven napot aluszik tovább; – mert ez még csak a tél kacérkodása; mint a régi rendszer minisztériuma szabadelvű program mellett.”

Ha azonban gyertyaszentelő napján azt látja a medve, hogy rút, zimankós förmeteg van; hordja a szél a hópelyhet, csikorognak a fák sudarai, s a lóbált száraz ágon ugyancsak károg a fekete varjúsereg, mintha mondaná: reszkessetek, sohasem lesz többet nyár; a tél megígérte nekünk, hogy mármost örökké fog tartani; mi kivettük árendába a szelet, fújatjuk, amíg nekünk tetszik; a nap megvénült, nincs többé semmi ereje, elfelejtkezett rólatok! Kár várnotok!

Tavaly szerencsénk volt a medvejóslással, az állatok ugyanis nem látták meg saját árnyékukat.

Hogy a mai nap mit tartogat számunkra, azt nehéz megjósolni. A kiderül.hu szerint ugyanis a reggeli, délelőtti órákban jóformán mindenütt erősen felhős vagy borult lesz az ég, majd szakadozni kezd a felhőtakaró, és hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap. Fontos kiemelni, hogy lehetnek olyan körzetek, ahol tartósan megmarad a felhőzet, így kis területen belül nagy különbségek is előfordulhatnak a felhőborítottságban.

Idén tehát az sem mindegy, hogy az ország mely területén, mely állatkertben és legfőképpen mikor néznek ki barlangjukból a medvék.

Az állatkertek sajnos a koronavírus-járvány miatt zárva tartanak, élőben tehát nem követhetjük az eseményeket, de reméljük, hogy az ott dolgozók beszámolnak majd a medvék jóslatáról.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik