Életmód

A világ első víz alatti éttermében pincér egy kaposvári fiú

Jonathan NACKSTRAND / AFP
Jonathan NACKSTRAND / AFP

Teljesen megváltoztatta Csernák Botond életét a koronavírus-járvány, írja a sonline.hu.

A fiatalember egy kis kávézót vezetett Budapesten, de a második hullám miatt döntenie kellett, és ő a továbblépés mellett rakta le a voksát.

A lapnak arról mesélt, nagyot álmodott, amiért sokan majdhogynem ki is nevették a környezetében.

Tudtam, hogy nem egy sokadik pizzériában szeretnék dolgozni, ezért különleges helyre adtam be a pályázatomat. Motivációs levelet, önéletrajzot küldtem be, s két nap alatt válaszoltak a jelentkezésemre: egy húszperces elbeszélgetés, majd egy hosszabb után egy hét múlva már a norvégiai Lindesnesben, az Under nevű vendéglátóhelyen dolgoztam

– fogalmazott a 23 éves fiatalember.

Jonathan NACKSTRAND / AFP

Ez a bizonyos Under a világ első víz alatti étterme, ami 2019-ben nyitotta meg a kapuit. A látványosságról korábban a Sokszínű Vidék is írt. Az Under 100 férőhellyel rendelkezik és tengerbiológiai kutatóközpontként is működik. Óriási világhírre tett szert néhány nap alatt, és azonnal felkerült sokak bakancslistájára is.

Kapcsolódó
Megnyílt a világ első ilyen, egyedülálló víz alatti étterme
Étkezés közben a tenger élővilágában gyönyörködhetnek a vendégek.

Botond tavaly épp egy budapesti költözés közepén volt, ezen kívül egy fiatal vállalkozóknak szóló képzésen is részt vett, miközben készülnie kellett Norvégiába.

Napi maximum négyórás alvást tudtam csak beiktatni. Cserébe a világ legszebb víz alatti éttermébe kerültem, ahol teljesen mások a munkakörülmények, mint amit korábban megszoktam. Itt mindenki profi, öt-tíz évig tanulja a szakterületét. A harmincöt fős személyzet tagjai a világ huszonöt országából érkeztek. Ami pedig a legfontosabb: mindenki boldogan megy be dolgozni. Igazi csapatmunka, amit végzünk

– mondta.

Tor Erik SCHRODER / NTB Scanpix / AFP

Arról is beszélt a lapnak, van a csapatban, aki inkább az evőeszközökkel és borospoharakkal foglalkozik, de nekik is tudniuk kell prezentálni az ételeket. A fiatalember tizenhét fogást kísér végig alkalmanként a három-négy órás vacsorák alatt, és esténként hat asztalt felügyel az összesen tizenhárom közül.

Többnyire közvetlenül a vendégekkel törődöm. Tájékoztatom őket arról, mi van a tányérjukon, mi a története, meddig készült, honnan érkezett. De válaszolok bármilyen, az étteremmel és a fogásokkal kapcsolatos kérdéseikre is. Azt is elmondom, milyen halakat láthatnak a 26 centiméter vastag üvegfalon át, vagy éppen milyen fából készült a kezükben tartott különleges evőeszköz

– tette hozzá.

Jonathan NACKSTRAND / AFP

Óriási élet veszi körül őket a vízben: halak, rákok, medúzák, szimbiózisban élő algák, a tenger pedig mindig más arcát mutatja.

Egy asztalnál a kétszemélyes vacsorát tizenöt előkészítő munkaóra előzi meg.

Az étteremmel kapcsolatos élményeim életem sztorija, viszont újra nagyot álmodtam, és szívesen Chicago felé venném az irányt. Egy három Michelin-csillagos étterem mozgatja a fantáziámat, amelyben elég nagy lehetőséget látok

– mondta terveiről Botond.

Jonathan NACKSTRAND / AFP

Az étterem egyébként a fenntarthatóság jegyében működik ebben a csodálatos víz alatti világban. Amit tálalnak, annak a begyűjtését is ők végzik helyben. Amit nem tudnak búvárként beszerezni, ahhoz az étterem saját halászhajóját vetik be, amelynek fedélzetén a legénység minden időjárási viszontagság között azon dolgozik hogy a vacsorához megteremthessék az alapanyagokat.

Kapcsolódó
A világ legszívmelengetőbb éttermében nem tudhatod, mit kapsz enni
Az Eltévesztett rendelések nevű étteremben csak demenciával élő betegek dolgoznak pincérként.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik