Életmód

Méhek világnapja: ma ünnepeljük az élet nektárjait

pixabay
pixabay
Mindannyiunknak kötelessége tekintettel lenni a beporzókra.

2017 decemberében az ENSZ-közgyűlés egyhangúlag támogatta a méhész nagyhatalomnak számító Szlovénia kezdeményezését, hogy nyilvánítsák a méhek világnapjává május 20-át. A dátum nem véletlen. 1734. május 20-án született az európai méhészet kiemelkedő alakja, az első osztrák méhészeti iskola egykori vezetője, a szlovén származású Anton Janša.

Kapcsolódó
Így születnek a méhek: az első 21 nap 60 másodpercbe sűrítve
Anand Varna profi fényképész egy timelapse videón szemléltette a méhek életének első 21 napját. Fantasztikus!

A Föld mezőgazdaságának hetven százaléka ma kizárólag a méhektől függ, akik beporzó tevékenysége nélkül a növények képtelenek lennének szaporodni, így a fauna gyakorlatilag nagyon rövid idő megtizedelődne a világon. Erre tekintettel 2019 őszén az Eartwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan is a bolygó legfontosabb élőlényeinek nyilvánította a méheket.

A beporzók száma az elmúlt évtizedekben folyamatos csökkent, és a negatív tendencia elsősorban az emberi tevékenység következménye.

Mindannyian felelősek vagyunk a méhekért, ezért mindannyiunknak kötelessége tekintettel lenni a beporzókra napi döntéseinkben, és akár kertünk sokféle virágával, egyszerű bogárhotellel is hozzájárulhatunk ehhez.

A világnap célja a méhek és az egyéb beporzók népszerűsítése, a méhek szerepének hangsúlyozása a mezőgazdaságban, a fenntartható mezőgazdaság terjedése és a biológiai sokféleség megőrzése, amelyekkel biztosítani lehet a méhek túlélését az egész emberiség hasznára.

Az elmúlt években több civil szervezet kezdett akciót a méhek védelme érdekében, hiszen a mezőgazdaságban használt vegyszerek tömegével pusztítják ezt az igen hasznos élőlényt. A sikeres kezdeményezések révén az utóbbi időben az Európai Unióban is több vegyszert betiltottak a méhek védelme érdekében.

A méz A.A Milne világhírű mesefigurájának, Micimackónak is a kedvence, amit nem csak ő, hanem a barlangrajzok tanúsága szerint az ember már a kőkorszak óta fogyaszt. A méhek által előállított méz jótékony hatásaival szinte mindenki tisztában van.

A méhek világnapján tanuljuk meg a népszerű mondást, és segítsük annak megvalósulását:

Ha védjük a méheket, akkor óvjuk a természetet is! Ha sok mézet fogyasztunk, akkor védjük a saját egészségünket!

Kapcsolódó
Gyönyörű lassítás a villámgyors méhekről
A természet gyakran megajándékozza az embert. Most éppen ezzel a páratlan videóval.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik