Mozaik

Tovább szigorítanák a méhek védelmét Európában

A beporzók elengedhetetlenek a biológiai sokféleség fenntartásához.

A méhek és más beporzók védelmének szigorúbb szabályozását kérte az Európai Parlament szerdán az Európai Bizottságtól. A Strasbourgban elfogadott minapi állásfoglalás célzottabb intézkedéseket kér annak érdekében, hogy meg lehessen állítani a beporzó rovarok számának drasztikus csökkenését, írta az MTI.

Az állásfoglalás arra is felszólítja a bizottságot, hogy vezessen be egy közös európai indikátort a növényvédő szerek csökkentésének mérésére. Az indikátor annak a jelzésére szolgálna, hogy mennyire sikeresek a méhek és más beporzók védelmében hozott nemzeti szintű intézkedések. A parlament azt is indítványozta, hogy a növényvédő szerek használatának csökkentése váljon a közös agrárpolitika kardinális elemévé a jövőben.

Hivatalosan is a méhek a legfontosabb élőlények a Földön
Az Eartwatch Institute mondta ki az igazságot.

Az állásfoglalás szerint nem elégségesek azok a javaslatok, amelyeket a bizottság fogalmazott meg a méhek védelmében.

A beporzók elengedhetetlenek a biológiai sokféleség fenntartásához, a mezőgazdaság működéséhez és számos növényfaj reprodukciójához

– olvasható az állásfoglalásban. A képviselők ezért teljes körű és megfelelő forrású cselekvési program kidolgozására kérték a bizottságot.

Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unióban a gabonafajták 84 százalékának, a vadvirágfajok 78 százalékának létezése nagy részben az állati beporzástól függ. Az unió éves mezőgazdasági termelési értékéből 15 milliárd euró közvetlenül a beporzó rovarokhoz köthető.

316 buszmegállót zöldítettek be a méheknek a hollandiai városban
Utrecht buszmegállói hamarosan napelemeket is kapnak majd.

Kiemelt kép: Pixabay

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik