Életmód

Újra megtelt zarándokokkal a csíksomlyói hegynyereg

MTI/Veres Nándor
MTI/Veres Nándor
Szekerekkel, lóháton, biciklivel vagy gyalogosan  tették meg a Hármashalom-oltárhoz vezető utat a hívők a pünkösdi búcsú szentmiséjére.

Az időjárás is kegyeibe fogadta az egy év kihagyás után ismét szabadtéren megszervezett csíksomlyói pünkösdi búcsút, a zarándokok tízezrei szekerekkel, lóháton, biciklivel vagy gyalogosan  tették meg a Hármashalom-oltárhoz vezető utat.

MTI/Kátai Edit
MTI/Veres Nándor
Kapcsolódó
100 éves a székely himnusz
A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) azt javasolja, hogy május 22-ét nyilvánítsák a székely himnusz napjává egész Székelyföldön.

A búcsún – a járványügyi korlátozások miatt kevesebben vettek részt, mint a járvány előtti alkalmakkor, de – a tömeg most is betöltötte a csíksomlyói hegynyerget.

A hithez, a Szűz Máriához, a Csíksomlyóhoz való ragaszkodást hirdette prédikációjában a pünkösdszombati búcsú szónoka, a moldvai származású Salamon József gyimesbükki plébános.

MTI/Veres Nándor Csíksomlyó, 2021. május 22.
A labarumot és a kordont viszik a csíksomlyói búcsú szentmiséjére a Kis- és Nagysomlyó-hegy közötti hegynyeregbe 2021. május 22-én.
MTI/Veres Nándor

Salamon József szülőföldje szóhasználatával élve jelentette ki, hogy “honn vannak”, vagyis otthonukban érzik magukat a csíksomlyói hegynyeregben a fogadalmi búcsú zarándokai.

Amíg ez a ragaszkodás él a lelkekben Csíksomlyó iránt (…), lesz jövőnk, hitünk, lesznek értékeink, lesz elképzelés a jövőről

– hangoztatta.

MTI/Veres Nándor

Továbbra is haladjunk azon az úton, amely megerősít bennünket igazi összefogásban, egységben a nagyjainkkal együtt

– jelentette ki a szónok. Arra is kitért prédikációjában, hogy ha mindenki annyi időt szánna a jó terjesztésére, mint a bűnbakok keresésére, és a maga igazának az igazolására, hatalmas lenne az előrehaladás.

Az idei búcsú sajátos színfoltja volt Molnár Levente székelyföldi származású operaénekes, aki a zarándoklat világi fővédnökségét vállalta.

MTI/Veres Nándor
MTI/Veres Nándor

A világhírű bariton Máriapócsról indulva részben gyalog tette meg az utat Csíksomlyóra, és elhozta az útba ejtett közösségek imaszalagjait. Molnár Levente a mise kezdete előtt elénekelte a palóc himnuszt, és elmondta: zarándoklatát a nemzet egységéért ajánlotta fel. (MTI)

Kapcsolódó
Csíksomlyó üzenete: a magyar népet is csodálni fogja a világ
Szombaton a csíksomlyói hegynyeregben került sor a hagyományos pünkösdi búcsúra.
Olvasói sztorik