Mozaik

Átrendezte a járvány a csíksomlyói búcsút

mti/veres nándor
mti/veres nándor
Kötelező lesz a maszkviselés, és csak az egy háztartásban élők helyezkedhetnek el egymás közelében.

A gyulafehérvári római katolikus érsekség közzétette a jövő hét szombatján tartandó csíksomlyói búcsú egyházmegyékre és főesperesi kerületekre bontott részvételi keretszámait, írta az MTI.

Kapcsolódó
Csíksomlyó üzenete: a magyar népet is csodálni fogja a világ
Szombaton a csíksomlyói hegynyeregben került sor a hagyományos pünkösdi búcsúra.

Kovács Gergely érsek körlevelét a Romkat.ro portál ismertette. A körlevél szerint 22 110 távolról érkező zarándok vehet részt a búcsún. Valamennyien kitűzőt kell, hogy viseljenek, amelyet a plébániákon keresztül szerezhetnek meg. A csíkszeredaiak számára további 15 ezer kitűzőt készítenek, őket azonban a lakcímüket igazoló személyi igazolvány felmutatásával kitűző nélkül is felengedik a csíksomlyói hegynyeregbe.

Idén nem lesz lehetőség az autóbuszos zarándoklatra, s be kell tartani a szájmaszk viselésére és a távolságtartásra vonatkozó szabályokat. Az érsek azt is kérte, hogy a zarándokcsoportok ne menjenek be a kegytemplomba.

Nincs arra vonatkozó tiltás, hogy Magyarországról és más országokból is érkezzenek zarándokok, de azt javasolják, hogy televíziós és internetes közvetítés által inkább otthon éljék meg a pünkösdi búcsú élményét. Ha mégis elindulnának, keressék meg a testvértelepülésük küldöttségét.

A búcsú teljes ideje alatt kötelező lesz a maszkviselés, és csak az egy háztartásban élők helyezkedhetnek el egymás közelében, a családoknak másfél méteres távolságot kell tartani egymástól.

A búcsú napján csak a meglévő üzletek és vendéglátó helyek tartanak nyitva a városban, a Csíksomlyóra vezető Szék utcán megtiltották a kirakodó vásárt. Ezzel azt szeretnék elérni, hogy ne alakuljon ki torlódás a helyszínre vezető, és az elvezető utakon. Hasonló megfontolásból a búcsús szentmisét a Csíksomlyói Passió előadása követi a hegynyeregben.

A pünkösdszombati nagymise május 22-én romániai idő szerint 12:30-kor (közép-európai idő szerint 11:30-kor) kezdődik. A búcsút élőben közvetíti a Duna Televízió.

Kapcsolódó
Ilyen volt zarándokok nélkül a csíksomlyói pünkösdi búcsú
A járvány visszavezet bennünket a lényeghez, az ünnep magvához.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik