Életmód

Megrohamozták a magyarok Horvátországot

pixabay
pixabay
Csaknem kétszer annyi magyar utazott már idén Horvátországba, mint tavaly.

A múlt év hasonló időszakához képest 90 százalékkal több magyar turista látogatott eddig Horvátországba, leginkább a szállodákban emelkedett a foglalásuk – tájékoztatta a Horvát Idegenforgalmi Közösség magyarországi képviseletének igazgatója az MTI-t.

Kapcsolódó
Magyar rendőrök segítik a Horvátországban nyaralókat
Július 1-je és augusztus 31-e között segítik horvát kollégáik munkáját a tengerpart idegenforgalmi szempontból frekventált övezeteiben.

Ivana Herceg ismertetése szerint július 23-ig több mint 172 ezer magyar turista 880 ezernél is több vendégéjszakát töltött el Horvátországban, ami az előző év azonos időszakához képest 90 százalékos növekedés.

A legtöbb vendégéjszakát a földrajzilag Magyarországhoz legközelebbi megyékben, a Kvarner és az Isztria térségében regisztrálták, majd Split-Dalmát és Zadar megye következik a sorrendben, települések szerint Vir, Rovinj és Crikvenica a legkedveltebb

– mondta az igazgató.

A magyarok 75 százaléka egyénileg utazik, a korábbiakhoz képest ebben az évben több turista választotta az utazási irodák által szervezett utakat. Átlagosan öt éjszakára utaznak az adriai államba, leginkább magánszállást vesznek igénybe – az összes vendégéjszaka 45 százalékát ezekben töltik -, de növekszik a hajós turisták száma is.

A múlt évi adatokhoz képest a szállodákban 150 százalékkal, a kempingekben pedig 115 százalékkal több magyar fordult már meg ebben az évben

– derül ki a tájékoztatásból.

Kapcsolódó
Egy bámulatos hangszer, ami a tenger hullámaiból alkotja a dallamot
Az építész 2005-ben úgy döntött, hogy kis zenét visz a hangulatos városba és megépítette monumentális tervét. A különös hangszert az Adriai-tenger

Ivana Herceg jelezte továbbá: a mediterrán térségen belül jelenleg Horvátországban a legkedvezőbb a járványügyi helyzet, az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) adatai szerint 100 ezer lakos közül 33,7 fertőzött.

Mindent megtesznek annak érdekében, hogy az ország tengermelléki régiója visszatérjen a zöld kategóriába, a nemzeti válságstáb további, a gyülekezési feltételekre vonatkozó járványügyi intézkedéseket vezet be, hogy csökkentse a fertőzés terjedését

– közölte Ivana Herceg.

A turizmusban dolgozók mintegy 70 százalékát oltották be koronavírus ellen, de a Horvátországba érkező turisták is beoltathatják magukat a helyi lakosság számára kijelölt oltóhelyeken.

A korábbi közlés szerint 2020-ban több mint 220 ezer magyar vendég járt Horvátországban, 65 százalékkal kevesebb, mint a 2019-es rekordévben, amikor 644 ezer magyar pihent az adriai államban.

Tavaly 1,3 millió éjszakát töltöttek magyar vendégek az országban, ez 60 százalékos csökkenés volt a tavalyelőtti, közel 3,3 millióhoz viszonyítva.

Kapcsolódó
Hatalmas bálnát fotóztak az Adria partjainál
Rendkívül ritka látvány ez az Adrián.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik