Életmód

Ekkora süllő hatalmas zsákmánynak számít a Dunán

facebook/Lohner József
facebook/Lohner József
Az első dobás után érkezett a méretes példány.

Rendszerint csónakból perget a Dunán Lohner József. Esztergom környékén szokta próbára tenni a folyót, van több bevált helye is, azokat keresi fel célzottan, számolt be egy méretes süllő kifogásáról a Pecaverzum.

Kapcsolódó
2020-ban a süllő az év hala
Valódi halevő ragadozó, táplálékának zömét elsősorban a küsz képezi.

A férfi november 4-én, csütörtökön is horgászni indult egy barátjával. Kicsit későn értek le a kiszemelt placcra, már belecsúsztak a szürkületbe. Csónakjuk gyorsan a helyére került, ami azért is fontos volt, mert nem maradt sok idejük horgászni.

Lohner József tudta, hogy emelkedni fog a Duna vízállása, ami “kirakja” a kishalakat a partszélbe, az pedig odavonzza a süllőket

– írta a portál, s a pecás megérzése tökéletes volt.

Csalikénti wobblert használt, elkezdte a pergetést, és már az első dobás után érkezett a kapás, vele együtt a hatalmas süllő.

A fárasztás – süllőhöz képest – sokáig tartott. A sodrás is a tüskéshátú malmára hajtotta a vizet, de 10-12 perc csatározás után csak a csónakba került a hal, amely 10,98 kilót nyomott

– számolt be a nagy fogásról a horgász.

A mérlegelés után a süllőt visszaengedték a Dunába.

A süllő Magyarországon a legértékesebb és legkeresettebb halak egyike.

A Wikipedia azt írja, hogy Magyarországon a legkisebb kifogható mérete 30 centiméter. Tilalmi időszak március 1-jétől – április 30-ig van. Hazánkban a Magyar Horgászban közölt horgászrekord szerint 14,96 kilogramm a legnagyobb süllő, mely 2007-ben került horogvégre.

A világrekord 18,70 kg, melyet 1990-ben Ausztriában a Dunából fogtak, ennek a halnak a hossza 116 centiméter volt.

Kapcsolódó
Hatalmas szemű süllőt fogtak a Hármas-Körösben
Egy harcsa után akadt horogra az újabb predátor.
Olvasói sztorik