Életmód

Receptverseny a gyógyító konyhaművészet népszerűsítéséért

pixabay/Ritae
pixabay/Ritae
Fermentált ételekkel a hosszú életért.

A még mindig tartó pandémia idején elengedhetetlen, hogy erősítsük immunrendszerünket, melynek 70-80 százaléka a a bélflóránkban található. Ennek szellemében a Kor Kontroll Társaság, a Jobb világért Mozgalom és a Magyar Elhízástudományi Társaság rendhagyó receptversenyt hirdetett.

Kapcsolódó
Házi praktika, ami segít a diétában és gyógyítja a bélflórát: a fermentálás
Ez az egyik legfantasztikusabb természetes probiotikum-forrás.

A legújabb kutatások alapján ma már  tudjuk,  hogy a bélflóránkban élő mikroorganizmusok határozzák meg lelki állapotunkat, étvágyunkat, sőt betegségeinket is! Nap mint nap tápláljuk őket, és ha jól csináljuk, megőrizzük  egészségünket, ha rosszul, akkor megbetegszünk.

 Kinek fontosak a fermentált ételek?

Azoknak mindenképpen, akiknek a a bélflórája meggyengült,  hiszen a nyers vagy főtt ételekhez  képest könnyebb a vitaminok és ásványi anyagok felszívódása, a fermentáció segítségével mérséklődik a puffasztó  élelmiszerek kellemetlen hatása, vitaminok és enzimek keletkeznek,  lebomlik a hizlaló szénhidrátok és a környezetünkből származó méreganyagok egy része, ráadásul nő a probiotikumok, vagyis a jó baktériumok száma.

Dédmamáink egyszerű konyhai fortélyai

Ha egy egyszerű ősi módszer népszerűvé válhatott egy dán étteremben, miért ne válhatna divattá a magyar konyhákban is? Ugyanis a három Michelin csillagos koppenhágai Noma étterem – négyszer is elnyerte már a világ legjobb étterme címet – séfjének fermentálásról írott könyve tavaly az év szakácskönyve volt Dániában.

René Redzepi a Noma fermentációs laboratóriumának vezetője a zöldségektől kezdve, az algákon, a tengeri hínárokon át a gyümölcsökig és a húsokig mindenféle alapanyaggal kísérletezik. Magabiztosan használja dédmamáink egyszerű konyhai fortélyait, az ősi tartósítási technikát, hiszen erjesztés nélkül nem ismerhetnénk a kávét, a kakaót, a bort, a sört, a pálinkát, a fekete teát, de az olajbogyó, a kovászos uborka, a szójaszósz és a különféle sajtok sem kerülhetnének  asztalunkra.

Gyógyító konyhaművészet

A receptversennyel szeretnék visszaállítani a fermentált ételekre épülő  gyógyító konyha kultúráját, hiszen meggyengült bélflóránkat ezekkel az ételekkel éleszthetjük újra. Nem titkolt céljuk arra ösztönözni a pályázókat, hogy kezdjenek kísérletezni otthon, megalapozva egy a jelenleginél sokkal egészségesebb, gyógyító konyhaművészetet, amivel a hétköznapi étkezéseket különleges, karakteres ízekkel egészíthetik ki.

Egy kis segítség: kiválóan fermentálható a jégretek, a piros retek, a káposzta, a lila káposzta, a sárgarépa, a cékla és a zeller is.

A pályázat

Pályázhat mindenki, aki szeretne tenni azért, hogy hosszú évtizedeken át egészséges maradjon, hogy immunrendszere képes legyen védekezni a fertőzések ellen, hogy ne rakódjanak rá a plusz kilók – a társbetegségekkel együtt -,  vagy ha már megtörtént, akkor a gyógyító konyha receptjeivel találjon vissza a betegség helyett az egészség útjára.

Az elbírálás szempontjai: az étel és ital – legyen az gyümölcs, zöldség, kefir, joghurt, sajt, bor, sör vagy bármi más – megfeleljen a fermentálás szabályainak, melyekről  az interneten is tájékozódhatunk. A receptek hozzávalóit kérik megadni, a recept után leírva a használt fűszer, összetevő (összetevők) pozitív hatásait, és egyéb érdekességeket, amit fontosnak tart a pályázó az általa készített ételről, italról.

Várják az ételről-italról  készített fotót is, ennek hiányában érvénytelen a pályázat.

Egy pályázó minimum maximum 3 receptet küldhet be a hosszueletert@korkontrolltarsasag.hu e-mail címre. Beküldési határidő:  2022.május 25.

Kapcsolódó
Hideg cukkinis-kapros krémleves: fermentált zöldségekkel az igazi
Az elő lépés: álljunk neki - ha még nem kezdtük el - és fermentáljunk cukkinit.
Olvasói sztorik