Életmód

Csodát tettek a plüssök a demenciában szenvedő idősekkel Sopronban

soproni szociális intézmény
soproni szociális intézmény
A soproni idősotthon mindenkinek köszöni, aki hozzájárult a közel 200 lakó boldogságához.

Az új év első napjaiban sem tétlenkedtek Soproni Szociális Intézmény dolgozói, hanem gyűjtést szerveztek, hogy a Balfi úti Idősek Otthona demens osztályának lakói új „baráttal” gazdagodjanak, számolt be a történtekről az intézmény weboldala.

Kapcsolódó
Lélekemelő üzeneteket küldtek fiataloknak a szigethalmi idősotthon lakói
Bölcs, megfontolandó gondolatok Kati nénitől Pali bácsiig, Julika nénitől Jani bácsiig.

Nálad csak a helyet foglalja vagy éppen “porfogó”, másoknak viszont egy “új barát”! – állt felhívásukban január elején, melyben mindenkit arra biztattak, hogy ajánlja fel az idősotthonnak a számára már feleslegessé vált plüssöket.

Az ötlet a Balfi úti Idősek Otthona szociális és terápiás csoportjának a vezetője, Karaderné Kovács Gyöngyinek a fejéből pattant ki, miután az Országos Mentőszolgálat hasonló gyűjtést szervezett annak érdekében, hogy minden mentőautóban legyen egy plüss

– írták.

De miért éppen a demens osztály lakóit választották ki a dolgozók?

Mert ezekkel a játékokkal javítani lehet a demenciában szenvedő ellátottak életminőségét. A figurákkal sokféle érzés felszabadítható a lakókban, például az emlékezés, öröm, ellazulás, vidámság és ezek mind pozitívan hatnak rájuk. Ha a demens beteg plüssállatot tarthat a karjában, simogathatja, kevésbé húzódik vissza a saját világába, nyugodtabban viselkedik, kommunikatívabb.

soproni szociális intézmény

Könnyebben lehet vele kapcsolatot teremteni. De ezek a játékok az összes érzéküket stimulálják, így például a tapintást is, de egymás között jó beszélgetés indító is lehet egy plüss.

Melegséggel töltött el minket, mikor láttuk, hogy szinte egyként fogtak össze Sopron lakói. Ugyanis kezdeményezésünk nem várt sikereket ért el: pár nap alatt több száz plüssfigura érkezett az otthonba

– fogalmaztak.

Csodálatos volt megtapasztalni, amikor az idősek kiválasztották maguknak a legszimpatikusabb plüssöt.

Volt, aki megkönnyezte, de olyan is, aki megkérdezte, hogy biztosan választhat-e magának új „barátot”, mert nem akarták elhinni, hogy ez csak „szeretetbe kerül”.

A gyűjtésnek akkora volt a sikere, hogy nemcsak a demens osztály, hanem a többi részleg is kapott a játékokból, egy részét pedig a Fogyatékos Gyermekek Otthonának ajándékozzák, hogy ott is örömet szerezhessenek.

Kapcsolódó
Elveszve a nagyvilágban, avagy élet az Alzheimer hálójában
A gyógyíthatatlan betegség, amely bárkit elérhet. Ma van az Alzheimer-világnap.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik