Életmód

Vettek egy szigetet, hogy országot alapítsanak rajta

Let's Buy an Island!
Let's Buy an Island!
Az ötletgazdák szerint olyan közel állnak egy ország képéhez, amennyire csak lehet, tulajdonképpen csak hadseregük és haditengerészetük nincs.

Ki ne akarna szigetet vásárolni?

Ezt kérdezte a CNN újságírójától Marshall Mayer, amikor éppen a Karib-tengeren hajóztak egy Belize partjaitól nem messze található aprócska, magántulajdonban álló szigethez.

Mayer az egyik társalapítója volt a 2018-ban életre hívott, finoman szólva is ambiciózus Let’s Buy An Island projektnek, melynek keretein belül közösségi finanszírozásban vettek meg csoportosan egy szigetet.

2019 decemberében valósult meg a csoport álma, ekkor sikerült elérniük a kitűzött célt, a 250 ezer dolláros határt, amiből már hozzá tudtak jutni a Coffee Caye elnevezésű, 1.2 hektáros szigethez.

A befektetőknek ugyanakkor annál merészebb céljai is voltak, hogy vegyenek egy földterületet Belizében. Nemzetépítő projektbe kezdtek, és kikiáltották Principality of Islandiát, mely saját zászlóval, himnusszal és kormánnyal rendelkezik és egyben a világ legújabb mikronemzete is. Szeretnék elismertetni a függetlenségüket, de a nemzetközi közösség egyelőre ezt nem tette meg.

Let's Buy an Island!

A sziget elég hosszú, de keskeny, nagyjából egy kávészem formájához hasonlítható a területe.

Az eredeti ötlet, hogy szigetet kellene vásárolni közösségi adományokból, Gareth Johnson fejéből pattant ki még 15 éve, aki akkor létre is hozott erre a célra egy weboldalt. Sokáig mégis jegelte a gyakorlati megvalósítást, végül 2018-ban látta, hogy a Fülöp-szigeteknél eladó egy sziget, és újra felkeltette az érdeklődését az ügy. Körülnéztek a piacon, és a Coffee Caye volt az, amit elérhető áron is kínáltak és könnyen megközelíthetőnek is tűnt.

A tranzakció 2019 decemberében zárult le, alig néhány hónappal azelőtt, hogy a koronavírus-járvány miatt a turizmus megszűnt létezni.

Mikronemzetek eddig is léteztek, voltak már hasonló próbálkozásra a nemzetalapításra, de olyan még nem fordult elő, hogy ezt valaki adományokból hozta volna össze.

Let's Buy an Island!

Johnson azt mondja, számára a projekt menekülés és kísérletezés is egyben.

Ki ne álmodozott volna még arról, hogy saját országa legyen? Főleg egy Trump utáni, Brexit utáni, koronavírusos világban. Ha néhány hétköznapi ember képes ezt működtetni, akkor erőt is lehet belőle meríteni

– magyarázta.

A befektetők és a látogatók automatikusan Pirncipality of Islandia állampolgárai lesznek, hamarosan útleveleket is gyártanak majd. A mikronemzet építését pedig azzal is segítheti bárki, hogy állampolgárságot vásárol.

Az ötletgazdák szerint olyan közel állnak egy ország képéhez, amennyire csak lehet, tulajdonképpen csak hadseregük és haditengerészetük nincs.

A befektetők azt mondják, ebből a projektből valószínűleg nem fognak meggazdagodni, de be sem csődölnek miatt. Leginkább szórakozásból csinálják az egészet.

Márpedig a sziget jövője a befektetők kezében van, a fejlesztések gyakorlatilag csak rajtuk múlnak. Ezen áll vagy bukik, a kísérlet milyen véget ér majd.

Sokan bevásároltak ebbe a koncepcióba. Őrültség volt meglépni, de az eredeti célunkat, hogy vásároljunk egy szigetet, már elértük. Hogy mi lesz ezután, nem is terveztük meg, mert azt sem hittük, hogy egyáltalán idáig eljutunk

– tette hozzá Mayer mosolyogva.

Kapcsolódó
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik