Életmód

Kegyelmet kapott a köztársasági elnöktől a meghurcolt pécsi tanár

petíciók.com
petíciók.com
Az iskolának így nem kell megválnia a nyugdíja előtt nem sokkal álló tanárától.

Eljárási kegyelemben részesítette a köztársasági elnök a köztiszteletben álló pécsi tanásrt, Jancsula Dezsőt – írta a Bama.

Kapcsolódó
Kiáll igazáért a meghurcolt pécsi tanár
Nem követtem el bűncselekményt. Megfogtam a fiú táskáját, de szerintem ez nem bűncselekmény - mondta a bíróságon a tanár.

Mint arról a Sokszínű vidék beszámolt, az Apáczai Nevelési és Általános Művelődési Központ tanára korábban azért kapott egy bírósági határozat szerint 170 ezer forint pénzbüntetést, mert még 2020-ban rendreutasított két tizenévest az intézmény épületének bejárata előtt, akik az iskola környékén dohányoztak, majd az egyiküket hátizsákjának pántjánál megfogta.

A bírósági ítélet kihirdetését követően pár nap leforgása alatt szinte a fél ország megmozdult a pécsi tanárért. Jancsula Dezsőért online petíciókat, szimpátiatüntetést és demonstrációt is hirdettek, és eddig több mint tízezren írták alá a támogatásáról szóló ívet.

Jancsula Dezső a valóságot erősítette vallomásában: ő csak az iskoláját, tanártársait és a diákjait védte meg a balhés fiataloktól, akik rendszeresen bejártak az iskola területére dohányozni, beszólogattak a gyerekeknek és a tanároknak is.

Egy későbbi tárgyaláson az ügyész a pénzbüntetés helyett már csak megrovást kért Jancsulára, amennyiben a vádlott a vádiratot szó szerint elfogadva bűnösnek vallja magát, de Jancsula Dezső ezt nem tette meg.

Ha a pedagógust jogerősen elítélték volna, és a megrovásnál súlyosabb büntetést kap – például a korábbi bírósági határozat szerinti pénzbüntetést – abban az esetben a munkáltatónak kötelező lett volna elbocsájtania állásából a köztiszteletben álló pedagógust

– olvasható a portálon.

A következő tárgyalást június elsejére tűzték ki, ám erre már nem kerül sor. Jancsuláék ugyanis korábban kegyelmi kérelmet nyújtottak be a köztársasági elnökhöz, amit most a tanár meg is kapott Áder Jánostól.

Jancsula Dezső tortúrája ezzel véget ért, az eljárás a kegyelemmel megszűnt, és a korábbi, pénzbüntetésről szóló határozat sem lesz érvényes. Ez azt is jelenti, hogy az iskolának nem kell megválnia a nyugdíja előtt nem sokkal álló tanárától.

Az eljárási kegyelemmel Dezső bácsi ügye megoldódik, de szeretnénk, hogy ez ne forduljon elő más tanárral, ezért ragaszkodunk hozzá, hogy ennek érdekében törvénymódosítás is történjen majd a következő parlamenti ciklusban

– mondta Kővári János, az Összefogás Pécsért Egyesület elnöke.

Kapcsolódó
125 éve született az egész ország tanára
Öveges József rádió- és televíziós sorozataival megalapozta az új magyar természettudományos ismeretterjesztést.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik