Mozaik

Kiáll igazáért a meghurcolt pécsi tanár

Nem követtem el bűncselekményt. Megfogtam a fiú táskáját, de szerintem ez nem bűncselekmény - mondta a bíróságon a tanár.

Amint a Sokszínű vidék megírta, az egész országot megmozgatta Jancsula Dezső ügye tavaly ősszel. A pécsi tanár személyesen most először mondhatta el a bíróság előtt, hogy szerinte hogyan is történt az eset.

Kapcsolódó
Szimpátiatüntetést szerveznek a meghurcolt pécsi tanárért
A köztiszteletben álló pedagógust a bíróság első fokon elmarasztalta egy olyan ügy kapcsán, amelyben ő éppen azt tette, ami a feladata.

Mint ismert: Jancsula Dezsőt elítélték azért, mert fellépett az iskola környékén rendszeresen garázdálkodó banda ellen. Az eset több szülőt és tanárt és tanítványt is felháborított, több ezren álltak akkor ki Dezső bácsi mellett, írta a Pécs Aktuál.

A pedagógust még tavaly, egy tárgyalás nélkül meghozott – egyelőre nem jogerős – döntéssel 170 ezer forintra ítélte a bíróság büntetőügyben, amiért “személyi szabadságában korlátozott” a 16 éves fiatalt. Ezt az összeget a tanár nem fizette ki, hiszen, ha megtette volna, akkor elismerte volna bűnösségét és tovább nem is taníthatott volna.

Most enyhébb ítéletet, megrovást ajánlott az ügyész Jancsula Dezsőnek, aki ezt nem fogadta el..

Az ügy kirobbanása után öt hónappal Jancsula Dezsőt a bíróságon személyesen is meghallgatták. Mielőtt azonban Jancsula elmondta a véleményét, az ügyész felajánlott a pedagógusnak egy megrovást. Ezzel Jancsula Dezsőt mentesítették volna a bírság megfizetése alól. A történelemtanár ebbe nem ment bele, az ügy folytatódik

– tudósít a portál.

Nem követtem el bűncselekményt. Megfogtam a fiú táskáját, de szerintem ez nem bűncselekmény. Azért akartam az igazgatóhoz vinni a fiút, hogy lecsillapítsa. De a fiatalember ellenállt és a társaság többi tagjai verbális alázásba kezdtek

– mondta a bíróságon a tanár, aki szerint repkedtek az olyan beszólások, hogy a “k*rva anyád és eltöröm a kezedet”.

Jancsula Dezső azt állítja: ő csak az iskoláját, tanártársait és a diákjait védte meg a balhés fiataloktól, akik rendszeresen bejártak az iskola területére dohányozni, beszólogattak a gyerekeknek és a tanároknak is.

Amennyiben a tanárt jogerősen elítélik, a vonatkozó törvény szerint el kell bocsátani munkahelyéről. Jancsula Dezső 36 éve tanít, nyugdíjáig 4 év van vissza. A tárgyalás június 1-én folytatódik.

Kapcsolódó
Ilyen gyűjteménye kevés tanárnak van a világon
Van ott minden a madáretetőktől az ágyúkig bezárólag.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik