Életmód

Megható Bródy dallal üzentek a gyerekek a dunakeszi iskolában

youtube
youtube
"Remélem, hogy majd ezek a gyerekek egyszer valahogy békét teremtenek" - írta Facebook oldalán a születésnapját ünneplő Bródy János.

Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, szövegíró, zeneszerző, az Illés, majd a Fonográf együttes tagja április 5-én hetvenhat éves.

Dalait sokan sokféle formában feldolgozták; Koncz Zsuzsa és Halász Judit mellett írt dalokat Zoránnak, Somló Tamásnak, Gerendás Péternek, Komár Lászlónak is, és egy időben Várszegi Gábor nevében az Omega szövegeit is ő írta.

Elsősorban dalszerzőnek tartja magát, de munkásságában jelentős helyet foglalnak el a színpadi művek is, amelyeknek szövegét ő írta (Kőműves Kelemen, István a király, Doktor Herz, Fehér Anna, Will Shakespeare vagy akit akartok). A kamara jellegű előadások állnak hozzá közelebb, ma is járja az országot. Közben továbbra is ír dalokat barátainak, régi zenésztársainak.

Még 2014-ben nyilatkozta:

Szeretnék olyan dalokat írni, amelyek bizonyos értelemben a harmóniára, az együttműködésre, normális erkölcsi tartásra biztatja az embereket, arra, hogy ne gyűlöljük a másikat, mert bizonyos értelemben eltér a véleménye a mienktől.

Wikimedia commons /Stekovics Gáspár

Dalaiban, magatartásában ma is azt képviseli, amit a hatvanas évek végén.

Az álláspontom ugyanaz, mint ötven éve, csak az élet díszletei cserélődnek mögöttem, akár egy forgószínpadon

– nyilatkozta 2015-ben.

A zenész 1995-ben Huszka Jenő Életműdíjat, 1996-ban Liszt Ferenc-díjat, 2000-ben az Illés együttes tagjaival Kossuth-díjat kapott, 2006-ban a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjével tüntették ki, 2011-ben a szakmai zsűri által odaítélt Fonogram életműdíjat kapott.

Eddigi pályafutása során több mint 60 nagylemez elkészítésében működött közre, körülbelül 800 dal szövegét és 200 dal zenéjét szerezte.

Békét és reménységet

Talán nincs most aktuálisabb dala, amit a napokban a a Dunakeszi Bárdos Lajos Általános Iskola alsó tagozata  adott elő. A felvétel létrejöttében közreműködtek az iskola tanítói.  Zenei vezető: Kardos Eszter , az ötletgazda és szervező Tolmácsi Ágnes. Minta hogyan oldalukon írják:

Tapasztaljuk, hogy gyerekekhez akarva akaratlanul eljutnak a hírek, látják szüleik szorongását, és ez bennük is hasonló félelmet vált ki. Nem minden gyerek kérdez, nem mindenki beszél róla. De az egymás közt elhangzó beszélgetésekből, folyosón meghallott szófoszlányokból hallható, érzékelhető, hogy ott van bennük a szorongás.

Arra biztatnak  más iskolákat is, hogy csatlakozzanak hozzájuk a dal eléneklésével!

Remélem, hogy majd ezek a gyerekek egyszer valahogy békét teremtenek…

– írta facebook oldalán a Bródy János.

“…Békét adj, uram, kérlek
A háborgó szíveknek
Békét és reménységet…’

Kapcsolódó
Így érdemes élni: 12 inspiráló gondolat Keanu Reevestől
Egy népszerű színész, aki mentes az internet világától, mégis sokaknak példaképe.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik