Tavaly csaknem 1267 hektáron folyt tormatermelés Magyarországon, és több mint 12 ezer tonna torma termett, ami az Európai Unió éves össztermésének közel felét teszi ki – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) csütörtökön az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint a szakaszos betakarítás és a tárolástechnológia eredményeképpen az újtorma betakarításáig nemcsak a hazai, hanem a teljes európai piac kiszolgálására elég a magyar termés. A magyar torma jelentős része megy exportra, a legtöbbet Németországba, Lengyelországba, az Egyesült Királyságba és Csehországba viszik, jellemzően friss, lédig formában.
A torma Magyarországon őshonos gyógy- és fűszernövény. Mára, valószínűleg nagy kézimunka-igénye miatt egyetlen termesztőkörzete maradt. Jelenleg Hajdú-Bihar megyében, Debrecentől délkeletre, Létavértes, Bagamér, Álmosd, Újléta, Vámospércs, Kokad körzetében található a termőterület 98 százaléka, amely több száz családnak biztosít megélhetést – közölte a NAK.
A hazai tormaterület nagysága lehetővé teszi, hogy egész évben elérhetővé váljon itthon is friss, illetve feldolgozott formában.
A kitűnő minőségű tormából a húsvéti ünnepi asztalra is válasszuk a hazait
– hívta fel a figyelmet közleményében az agrárgazdasági kamara.
A frissen reszelt tormának magas a C-vitamin tartalma, baktérium- és vírusölő hatású, fokozza a nyálkahártyák vérellátását, hatásos húgyúti- és vesefertőzések, makacs köhögés, rekedtség, légcsőhurut és krónikus hörghurut esetén – ismertették.