Életmód

Haranghangokat vizsgálnak az ifjú pécsi fizikusok

Pixabay
Pixabay

Baranyai harangok hangját vizsgálták tudományos módszerekkel a Nagy Lajos Gimnázium ifjú fizikusai. Tanáruk, Kilián Balázsné Raics Katalin segítségével a Tudományos Diákkörök (TUDOK) országos döntőjébe is bejutottak – írta meg a Bama.

A fizika nem szokott a fiatalok legkedveltebb tantárgyai közé tartozni, a tizedikes Engrich Boglárka és a tizenegyedikes Jánosi Emőke kutatásuk során azonban meggyőződhettek arról, hogy a számításokon és képleteken túl a fizika izgalmas is lehet, a kapott eredmények pedig akár turisztikai célokra is felhasználhatók.

A Károly Ireneusz fizikaversennyel kezdődött minden. Itt kezdtük el a járvány idején baranyai harangok hangját vizsgálni a fizikaszakkörösökkel. Később Bogival és Emőkével továbbvittük a kutatást, elindultunk a TUDOK-on is

– számolt be a lapnak Kilián Katalin, a Nagy Lajos fizikatanára. A fizikaverseny házi mérési kategóriáját megnyerték a projekttel, most pedig a két diák az országos TUDOK-döntőre készül.

Kapcsolódó
Nincsen párja az új győri harangjátéknak Európában
Az eredeti harangok az első világháború alatt tűntek el.

A döntőbe jutott előadásuk középpontjában a harangok hangszínének vizsgálata áll – a csapat egy saját fizikai modellt dolgozott ki, amelyből a hang úgynevezett felharmonikusainak vizsgálata által számítják ki a harang súlyát.

A felharmonikusok aránya teszi egyedivé a hangot, ez nem csak harangok, hanem emberek, hangszerek esetében is igaz. A harangokról készített hangfelvételeket spektrumanalizáló programokkal vizsgáltuk, így állítottuk fel a súlyra vonatkozó képletet

– mesélt a kutatásról Jánosi Emőke. A projekt során többek között megvizsgálták a pécsi székesegyház, a havihegyi, a kozármislenyi Szent Miklós és a hosszúhetényi templom harangjait.

Kapcsolódó
Fa harangtornyok az eldugott beregi falvak gyöngyszemei
Az ország legkeletibb csücske is rejteget különlegességeket.

A projekt során a diákok egy valódi, komoly kutatás részeseivé váltak. Tanáruk mellett dr. Almási Gábor, a PTE TTK Számítógépes Fizika Tanszékének tanszékvezető docense is segítségükre volt. Terepmunka során felvették a hangokat, szakértőkkel konzultáltak, idegen­nyelvű tanulmányokat olvastak, digitális szoftverrel elemezték a hangfrekvenciákat.

Bár az ifjú fizikusok műszaki pályára készülnek, a kutatás eredményeit kulturális és turisztikai területeken is használnák. Az informatika-szakkörrel, Páll Csaba és Soproni Gábor oktatókkal együttműködve telefonos applikációt terveznek készíteni, amely hangfelvételekből felismerné a harangokat, s megmondaná, melyik templomnál vagyunk.

Bevonnák az összes pécsi, majd baranyai harangot. Az egyházzal is szeretnének együttműködni: egy baranyai harangtúrát vagy zarándokutat is lehetne indítani.

Kapcsolódó
Olvasói sztorik