Életmód

Honnan ered a húsvéti tojásfa?

Getty Images
Getty Images
Magyarországon is egyre elterjedtebb a húsvéti tradíció.

A tojásfestéstől a locsolkodásig Magyarországon számtalan nagymúltú húsvéti szokást és tradíciót ismerünk, napjainkban viszont egyre több településen jelennek meg úgynevezett tojásfák az ünnepet megelőzően, ami újdonságként hat.

Ez nem véletlen, hiszen ez a hagyomány nem köthető közvetlenül hazánkhoz, hanem nyugatról gyűrűzött be.

A tojásfa legelőször még Németországban vált elterjedtté. A nevéből nem nehéz kitalálni, hogy mit is takar a gyakorlatban, a németek nemes egyszerűséggel festett tojásokat akasztgatnak a fák ágaira.

Érdekesség, hogy valójában a történészek sem tudják pontosan, honnan ered. Az biztos, hogy Németországban a családok most már évszázadok óta így készülnek a tavaszi ünnepre.

Egyes helyeken a kertekben álló fákra helyezik fel a tojásokat, de van olyan verziója is, amikor a fák, jellemzően magnólia vagy cseresznyefák ágat vázába téve díszítik fel a lakáson belül.

A leghíresebb tojásfa a Németország keleti részén található Saalfeld falujában áll. Volker Kraft a család almafájára minden évben húsvétkor tízezer tojást akaszt fel.

MICHAEL REICHEL / DPA / AFP

A családi tradíció 1965-ben kezdődött mindössze 18 tojással, azóta évről évre nagyjából 700 tojással növelik a fadíszek számát. Így lépték át 2012-re a tízezres határt.

A világ legnagyobb tojásfáját pedig a rostocki állatkertben állították fel még 2007-ben. Megdöbbentő mennyiségű, 76 596 tojás volt rajta.

Magyarországon a legismertebb tojásfa Kéthelyen található, Hagyomány már, hogy település központja húsvéti díszbe öltözik, de az elmúlt két évben a koronavírus járvány miatt szünetet tartottak. Idén körülbelül tízezer hungarocell, tyúk, emu, liba strucc, faragott és textil tojás került a falu szívében lévő szilvafára.

Ha valaki kedvet kapott volna hozzá: a tojásfa elkészítése rendkívül egyszerű. Keressünk egy ágat, fessünk tojást gyermekeinkkel, unokáinkkal, majd szalagra erősítve már mehetnek is a helyükre.

Szponzorált tartalom

A cikk az ALDI támogatásával készült – ahol valamennyi tojás friss, kiváló minőségű, kedvező árú, és kizárólag magyar forrásból származik.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik