Mozaik

Keresett külföldön a magyar bárány

pixabay.com
pixabay.com
Nagy az igény a nagyobb súlyú bárányokra, és úgy tűnik, ez az állapot tartós marad, vagyis az ünnepek után is lesz kereslet.

Az elmúlt években jellemzően panaszkodtak a juhászok amiatt, hogy nem kelendő a bárány. A pandémia alatt bizonytalan volt az is, hogy egyáltalán el tudják-e szállítani – lesz-e fuvaros – az állatokat a célországba. Idén végre van igény a húsvéti bárányokra, csak most bárányból nincs elég, írta meg a teol.hu.

Kapcsolódó
talaj
Megszámolták a gazdaságokat: 234 ezer működik az országban
A legutóbbi, 2010-es cenzus óta a gazdaságok száma kétharmadára csökkent.

Olyan ez mint a lutri, hol a kisebb súlyú, hol a nagyobb súlyú bárányokra van igény, nehéz ezt előre kitalálni. Náluk későn ellettek az anyajuhok, így zömében 20 kiló alattiak a bárányok

– mondta a portálnak Bognár Ferenc, akinek Rudolfmajorban van telephelye, ahol többféle állatot nevelnek, a borjak, sertések mellett birkákat is. A törzs­állományuk is jelentős, magyar merinó és német fekete fejű juhokat, nagy genetikai háttérrel rendelkező anya- és apaállatokat tenyésztenek.

Ők úgy döntöttek harminc kilóig felhizlalják az állatokat, és csak azután értékesítik. Pedig most jó áron veszik a bárányt, 1250 és 1600 forint között fizetnek az élő állat kilójáért.

Az állattenyésztőknek számtalan nehézséggel kellett idén szembenézniük. A magas takarmányárak, a szalma és a lucerna drágasága mellett problémát okoz az is, hogy a szárazság miatt a fű szinte eltörik, így idén sok helyen még nem tudták kihajtani az állatokat.

A diósberényi Czigler Károly gazdaságában már eladták a húsvétra szánt bárányok nagyobb részét. A 20 és 24 kiló közötti bárányok kilójáért 1550 forintot fizettek. Az átvett állatok zömmel az olasz, illetve a nagyobb példányok az arab piacra kerülnek.

Április elejétől folyamatos lesz a bárányok felvásárlása. Nagy az igény a nagyobb súlyú bárányokra, és úgy tűnik, ez az állapot tartós marad, vagyis az ünnepek után is lesz kereslet, ám ez nem a hazai piacokról származik, az állattartók külföldre értékesítenek. Egyelőre azonban kevés az értékesítésre felkínált állat.

A fiatal bárány legfontosabb felvevőpiaca még mindig Olaszország, a nagyobb súlyú állatokat azonban Szaúd-Arábiától Izraelig keresik a vevők.

Kapcsolódó
Felfigyelt a világ a mátrai szamársonkára
A mátrai bivalyfűszeres kolbász is felkerült a prémium kategóriás termékek közé.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik