Életmód

90 évesen ült vissza az iskolapadba az olasz nagymama

90 éves korában ült vissza az iskolapadba egy olasz nő, aki annak idején a második világháború miatt szakította félbe a tanulmányait, írja a Guardian.

A cikk szerint Annunziata Murgia a valaha volt legidősebb diák az olasz oktatási rendszerben, aki az úgynevezett licenza media megszerzésére hajt. Olaszországban ezt a bizonyítványt kapják a gyerekek az általános iskola elvégzését követően 14 éves korukban.

A nagymama esti tagozaton végzi az iskolát a szardíniai Dolianova városában.

Szeretek tanulni. Mindig is szerettem. De amikor a háború kitört, megváltozott az egész életem. Dolgoznom kellett, a családom nehéz időkön ment keresztül és segítenem kellett nekik. Akkoriban csak azok tanulhattak, akiknek volt rá pénzük

– magyarázta.

Murgia később varrónő lett, de amikor csak tudott, szabadidejében tanult. Szenvedély a történelem és a zenetudomány.

Mindig is imádtam a történelemkönyveket, azért is, mert része vagyok annak a történelemnek, amit leírtak a könyveknek. Láttam a következményeit az első világháborúnak és átéltem a második világháborút

– fogalmazott.

Murgia legfiatalabb osztálytársa mindössze 16 éves. Ő pótvizsgázik, a nagyinak viszont ez lesz az első próbálkozása a bizonyítvány megszerzésére.

A vizsgán olasz irodalom mellett matematikából is számot kell adni. A licenza media szükséges ahhoz, hogy valaki középiskolában tovább tanulhasson.

Irodalomtanára, Marina Pilia szerint Murgia nagyon szenvedélyes és aktív diáknak számít. Ugyan van némi gond a hallásával és egy esés miatt a napokban nem volt a legjobb formájában, rendkívül sokat jelentkezik az órákon.

Az eddigi legidősebb vizsgázó egy 87 éves nő volt, ő 2016-ban szerezte meg a bizonyítványát. Murgia azt mondja, tanárai fantasztikusak, az osztálytársai pedig olyanok, mint az unokái.

A vizsgáról pedig annyit mondott: mindent bele fog adni.

Kapcsolódó
100 napig tanított ugyanabban a ruhában, és okkal tette
A kihívásnak számtalan követője lett.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik