Életmód

Hárommillió háziállatról mondtak le gazdáik tavaly

Pexels
Pexels
Több mint hárommillió háztartás mondott le a házikedvencéről tavaly az állateledel-gyártók szövetsége adatai szerint – közölte a Magyar Mezőgazdaság.

A koronavírus miatti bezártság ideje alatt 4,7 millió háziállatot fogadtak örökbe, 2021-ben viszont 3,4 millió háztartás le is mondott róluk.

16 és 34 év közöttiek volt a friss gazdák 53%-a és sajnos, ők voltak többségében azok között is, akik később újabb örökbeadásra átadták állataikat.

Leggyakrabban a kutyákról (60%) és a macskákról (45%) mondtak le.

Kapcsolódó
Gazdijogsi: ingyenes képzést szerveznek kutyatartóknak
Hazánkban körülbelül másfél millió kutyát tartanak, amely a lakosságszámra vetítve nemzetközi viszonylatban is soknak számít.

A szövetség megvizsgálta az örökbeadások okát is, hogy ezáltal támogatni tudják a felelős örökbefogadásokat is.

A 16-24 éves fiatalok többsége (34%) azért mondott le háziállatáról, mert megváltoztak az életkörülményeik. 23%-uk a pénzügyi nehézségeket jelölte meg indokul, 22%-uknak a munkakörülményeik nem engedték, hogy továbbra is velük maradjon a korábbi kedvencük. 13%-uk pedig az állatok viselkedése miatt vált meg tőlük.

A 25-34 év közöttiek legfőbb indoka a munka és a lakhatási körülmények megváltozása volt.

Dr. Samantha Graines, az RSPCA (Royal Society for the Prevention of Cruelty to Animals) jótékonysági szervezet szakértője szerint „a lemondási statisztikák nagyon aggasztóak, de nem meglepőek“.

Egy állatot hazavinni a családunkba jelentős elkötelezettség és felelősség, és a világjárvány idején megnövekedett tulajdonosi kör aggodalomra adott okot, hogy egyesek talán nem gondolták át teljesen, hogy képesek lesznek-e megfelelően gondoskodni róluk életük hátralévő részében

– mondta. Aggódnak amiatt, hogy a világjárvány után a korábbi életünkhöz visszatérve emelkednek a megélhetésünk költségei, ez pedig egy “állatjóléti válság” kezdetéhez vezethet.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik