Életmód

Havas tájra emlékeztet a szálldogáló nyárfaszösz

Pixabay
Pixabay
A pollenallergiások egy része most talán újra sóhajt egy nagyot – mondván: még egy újabb probléma jön az életükbe a nyárfa mag repítőszőrével, pedig konkrétan emiatt nem kell aggódniuk.

Nem okoz pollenallergiás tüneteket a néhány napja havazásra hasonlító nyárfa termése, pedig sokan ezt hiszik – írja a Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Van, akinél ebben az időszakban fokozódnak az allergiás tünetek, ám ezt más, aktuálisan a levegőben található pollenek okozzák. Abban viszont „ludas” a nyárfaszösz is, hogy a természetes pollencsapdaként működik, azaz a virágporszemek megtapadnak a „szöszök” között, amelyek aztán szállnak mindenfelé.

Kapcsolódó

Nincs könnyű dolga most az allergiásokban, ebben az időszakban 20 allergén növény pollenje is megtalálható a levegőben, ráadásul ezeknek a fele országosan nézve is magas koncentrációban. Ilyenek a platán, a nyír, a tölgy, a fűz, a juhar, a ciprus- és tiszafafélék, valamint a kevésbé jelentős allergének közül a gyertyán, a dió, a bükk, az eperfafélék, a fenyőfélék, az ostorfa, illetve a komlógyertyán pollenje.

A pollenallergia ellen az időben elkezdett gyógyszeres kezeléssel lehet leginkább védekezni.

Naponta frissülő polleninformációk a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján kaphatók.

Kapcsolódó
Ezt a 7 szobanövényt kerülje, aki allergiára hajlamos
Cserepes növények is kiválthatnak allergiás reakciót.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik