Életmód

A fenntarthatóság zászlóshajója a klímabarát hevesi falu

Wikimedia commons
Wikimedia commons
Klímabarát önkormányzat díjat kapott Noszvaj a Heves Megyei Közgyűléstől április végén.

A grémium kiemelte, hogy a falu egyediségét a rendkívül változatos és értékes természeti környezete ­biztosítja. Az önkormányzat pedig az elmúlt tíz évben tudatosan azon dolgozik, hogy ez az egyediség fennmaradjon, sőt tovább erősödjön – írta meg a Heol.

A klímabarátság egy szemlélet, amely számos elemet magában foglal, de leginkább azt jelenti, hogy fenntartható és természetbarát döntéseket hozunk

– mondta Szabó Péter polgármester, aki összefoglalta, hogy milyen intézkedésekkel érdemelte ki Noszvaj a díjat, s hogyan folytatják majd a klímabarát politikát a jövőben.

Apró szeletekből épül fel ez, kezdve például onnan, hogy épp most vesznek részt az iskolások a TeSzedd! programban, odáig, hogy növeltük területünk vízmegtartó képességét a síkfőkúti tavak és a Kánya-patak folyamatos kezelésével, s a vízmegtartási megoldások korszerűsítésével. A lezúduló csapadékot jól kidolgozott rendszerrel szabályozzuk. Ez nem csupán árvízvédelmi, de turisztikai rekreációs szempontból is értékes megoldás.

Szabó Péter elmondta, hogy a teljes csatornázottságnak és a korszerű szennyvíztisztítási technológiának köszönhetően a talajvédelemért is rengeteget tettek. Az egyik legtisztább levegőjű településen még a kormány előtt szabályozták az avar- és gallyégetést, megújuló energiával számolnak, napelemeket telepítenek a középületekre, hogy azok energiafelhasználása nullára jöjjön ki egy év alatt.

Kapcsolódó
A világon is egyedülálló buborékokban pihenhetünk Noszvajon
Kényelem és luxus a természet lágy ölelésében.

Noszvaj azok közé a települések közé tartozik, ahol inkább a túlerdősülés a jellemző. Azon dolgozunk, hogy ezt az arányt megőrizzük. Síkfőkúton tilos fákat kivágni, hiszen szeretnénk a zárt lombkoronaszintet és ezzel a vízmegtartó, kellemes klímájú erdőket megőrizni. A közterületről engedéllyel kivágott fák helyébe pedig kettőt kell ültetni. A turizmus terén sem a nagy rendezvényeket, hanem a „lassú turizmust” támogatjuk

– mondta a Heolnak a polgármester.

Hozzátette, dolgoznak a használt olaj elhelyezésén is, ahogy azon is, hogy minél többen komposztáljanak a településen. A szeméttelep rekultivált, szelektíven szállítják a különböző hulladéktípusokat.

Mindezeken túl a helyieknek szakmai tanácsot nyújtunk abban, hogyan legyen környezettudatos egy beruházás vagy segítünk akár az udvar parkosításában is. A környezeti nevelés az óvoda és az iskola egyik fő programeleme. Megismerik és tisztelik a gyermekek a természetet, az étkeztetésbe helyi termelők zöldségeit igyekszünk minél nagyobb arányban használni, a fenntartható gazdálkodást ösztönözzük

– emelte ki, a jövővel kapcsolatban pedig hozzátette, hogy szeretnék növelni a csapadékelvezető rendszer hatékonyságát, szigetelni a még szigeteletlen középületeket, és további napelemeket telepíteni.

Kapcsolódó
Kirándulók paradicsoma az ország egyik legtisztább levegőjű települése
Noszvaj-Síkfőkút az aktív pihenés fellegvára.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik