Életmód

Mindent megtanítanak a vályogról a Balatonnál

facebook/vályogfal
facebook/vályogfal
Külföldről is egyre többen érdeklődnek a népszerű táborok iránt.

Már-már egyfajta mozgalom kezd kialakulni a vályogházak iránt, egyre többen szeretnék újra felfedezni a szülők, nagyszülők elfeledett örökségét.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.

Főleg a fiatalabb generáció érdeklődik az olcsó, környezettudatos, mégis tartós és egészséges otthonként ma is jól működő építési mód iránt.

Sokat tudna erről mesélni Gáspár János Pándon élő vályogfal-építő mester, aki több mint 10 éve szervez vályogépítő táborokat, bemutatókat – miközben országszerte épít és felújít vályogházakat -, melyeken a résztvevőknek igyekszik átadni a több évtized alatt megszerzett tudását.

facebook/vályogfal

A “Minden, ami vályog” elnevezésű táborok iránt évről-évre nagyobb az érdeklődés, az idei összejövetelekre külföldről is érkezhetnek résztvevők.

A júniusi táborom már teltházas. Július 25-31-ig a Keszthely melletti Holládon, augusztus 22-28-ig pedig Balatonendréden lesz még lehetőség a vályogépítészettel kapcsolatos alapok elsajátítására. Örömömre az utóbbi két turnusra is rohamosan fogynak a helyek. Egyebek mellett mindkét táborban bemutatom a rakott sárfal készítését, amit már egyedül csak én csinálok az országban

– mondta a Sokszínű vidék érdeklődésére Gáspár János.

facebook/vályogfal

A cél az, hogy élmény által kapjanak tudást a résztvevők. A munka közben beszélgetnek a hagyományos építészetről, a régi eszközökről és a vályog előnyeiről. Az érdeklődők megismerhetik, hogyan lehet a helyben vagy a környéken található agyagból jó minőségű vályogvakolatot készíteni, amivel bárki elvégezheti saját háza javítását.

Holládon és Balatonendréden is bemutatom a vakolat-, a kemence- és vályogtégla-készítés, valamint a rakott sárfal készítés fortélyait, és a résztvevők megismerkedhetnek a kenderköteles vakolatdísz és meszelés technikájával is

– említette a vályogfal-építő mester.

facebook/vályogfal

Mint megtudtuk, Holládon plusz tevékenységként kormos lábazatot, téglára “hordott” vályogvakolatot, döngölt agyagpadlót és padlás-sarazást készítenek a jövő vályogos szakemberei.

A táborok részleteiről a Vályogfal nevű Facebook oldalon üzenetben lehet érdeklődni.

Kapcsolódó
Így készül ősi technikával a vályogfal
Rakott sárfalnak is nevezik - a munka nem egyszerű.
Olvasói sztorik