Kertünk-Portánk

Közösségi programon csinosítottak vályogházakat a Sóstói Múzeumfaluban

facebook/vályogfal
facebook/vályogfal
A végeredményt a múzeumfalu április 2-i, új állandó kiállításának megnyitóján tekinthetik meg a látogatók.

Remek hangulatban, szikrázó napsütésben nagy érdeklődés mellett került sor Nyíregyházán, a Sóstói Múzeumfaluban arra a vályogvakolat-készítő workshopra, melynek során három épület javítását végezték el a résztvevők Gáspár János vályogfal-építő mester vezetésével.

Kapcsolódó
Vályogban a természet, vályogban az egészség
Fenntartható építéskultúra a lélegző otthonért.

A múzeumfalu és Gáspár János által közösen szervezett március 26-i programon a mestertől tanulhatták meg résztvevők a hagyományos vályogvakolat-készítés folyamatát, és hasznos tippeket kaphattak egyénileg felmerülő kérdésekben is.

facebook/vályogfal

Remek lehetőség volt a vályogépítészet iránt érdeklődőknek ez a nap. Belekóstolhattak, milyen egyszerűen ki lehet javítani a vályogfalak hibáit, akár a helyszínen található, agyagból készült vályogvakolattal is. Bemutattam a vályogvakolat bekeverésének és falra történő felhordásának technikáját, melyet mindenki saját kezűleg kipróbálhatott

– mondta érdeklődésünkre Gáspár János.

A hangulatos workshopon tartalmas reggelivel és falusias ebéddel töltődött fel a csapat, hogy energiát nyerhessenek a kétkezi munkához. A reggelihez a Pándon élő mester is hozzájárult saját készítésű mangalica szalámijával.

facebook/sóstói múzeumfalu

A vályogvakolat-készítő tréning végeredményét a múzeumfalu április 2-i, új állandó kiállításának megnyitóján tekinthetik meg a látogatók.

Kapcsolódó
Így készül ősi technikával a vályogfal
Rakott sárfalnak is nevezik - a munka nem egyszerű.
Olvasói sztorik