Életmód

Szoborcsodákat farag a láncfűrészes makói művésztanár

bárdi andrea
bárdi andrea
Jobban szereti az elektromos fűrészeket, mert a kezdetben a benzines fűrésznek a berántása is nehézséget okozott.

Bárdi Andrea kezében a ceruza, az ecset és a véső mellett a láncfűrész is jól áll. A rajztanár két évtized alatt művésztelepeken és nyilvános bemutatókon mintegy 80 szobrot alkotott, javarészt láncfűrésszel. Köztéri munkáit nemcsak itthon, de Szlovákiában és Romániában is megcsodálják a járókelők.

Kapcsolódó
Műhelyében nyitott múzeumot a 70 éves mohácsi fafaragó
Célja, hogy fennmaradjon az utókornak a mohácsiak hagyománya.

Róka, tacskó, oroszlán, vaddisznó és turulmadarak. A népes állatsereglet mellett mitikus alakok, fából faragott tündérek is születnek a makói műhelyben.

bárdi andrea

Kilépni a taposómalomból

A művésztanár húsz éve egy kétegyházi kiállításra vitte magával néhány rézből készült alkotását. Meghívták a helyi alkotótáborba, ahol éppen egy fafaragó tábort szerveztek. Andrea így ismerkedett meg a különleges technikával, és ismeretségükből egy életre szóló barátság született.

Nagyon sokat kaptam közvetve, vagy közvetlenül a faragástól, hobbit, munkát, kilépni tudást a mindennapok taposómalmából. Titkos átjárót találtam egy békés, boldog saját világba. Lehetőségeket, hasonlóan gondolkodó embereket, alkotótársakat, barátokat és óriási felszabadultságot kaptam

– mesélte Bárdi Andrea, hozzátette, fantasztikus érzés, ahogy kibontakozik a ceruza, az ecset, a kalapács, a véső és a fűrész alatt valami új.

bárdi andrea

Óriásfákból láncfűrésszel alkot

A művésznő a puha és kemény fajtákból is szívesen alkot. Hárs, nyárfa, gyümölcsfa, bükk, tölgy és akác változatos formákban kel új életre műhelyében. Eleinte tűzifát vett és abból faragott, de idővel elterjedt a híre a faragásnak, azóta, ha a környéken kivágni készülnek egy nagyobb fát, szólnak előtte a tanárnőnek. A táborokban, és a látványfaragásokon a szervezők biztosítják számára az alapanyagot.

bárdi andrea

Amíg kicsik voltak a gyermekeim, az időm is kevés volt, az első 5 évben csak táborokban dolgoztam fával, ott évente egy-egy alkotás született. Később megvettem saját láncfűrészemet, azóta évi három szobor is elkészül. Ahogy egyre nagyobbak, önállóbbak lettek a lányaim, egyre több szerszámom volt, a szobrok száma is szépen szaporodott

– mondta a művésztanár.

bárdi andrea

Férfimunka női szemmel

Andrea szerint a láncfűrésznek nagy a súlya, de be lehet osztani a pihenőket munka közben. Néha annyi is elég, amíg faragás közben megáll, és töpreng, hogyan faragjon tovább. Ezért szereti jobban az elektromos fűrészeket, hiszen kezdetben a benzines fűrésznek még a berántása is nehézséget okozott számára.

A felrajzolást követően a nagy benzines fűrésszel kezdem kinagyolni a szobrot, és folyamatosan „bontogatom” a formát. Ahogy egyre részletesebb a mű, egyre kisebb fűrészeket, carving lapot, marótárcsákat használok, a finomabb részletek kidolgozása már multifunkciós gépekkel és kézi favésőkkel történik

– ecsetelte a munkafolyamatot a tanárnő.

bárdi andrea

Látványfaragásokon népszerűsíti az alkotást

Bárdi Andrea az első egynapos faragáson M. Tóth Zsolt magyar világbajnok jégszobrász meghívására vett részt, és nemigen hitte, hogy egy nap alatt elkészülhet egy alkotás. Amikor kiderült, hogy okos tervezéssel megoldható a dolog, már bátrabban fogta kézbe a motorosfűrészt. Eleinte kellett a társak erősítése, de ma már egyedül is vállal látványfaragásokat.

Versenyen kétszer vettem részt, öt éve, Nyíregyházán egy országos láncfűrészes fafaragó versenyen 2. helyezést értem el. Azért is örültem a díjnak, mert egy motoros láncfűrész dukált az érem mellé. Tavaly a Gyenesdiáson megrendezett nemzetközi láncfűrészes fafaragáson közönségdíjas lettem

– említette büszkén.

bárdi andrea

Sokoldalú reneszánsz művész

Andrea hétköznapokon a Makói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában képzőművészetet tanít az ifjú tehetségeknek. Az elmúlt évben a makói Hagymaházban „ÉLET-FA” című egyéni kiállításán félszáz faragásából és festményekből kaphattak ízelítőt a művészetkedvelők.

Alkotásaimmal művészként és tanárként rendszeresen szerepelek egyéni és csoportos kiállításokon. A grafit, a festék, a fa és a réz minden korban modernnek számított, olyan változó és időtlen anyagok, mint maga a természet, aminek varázslatos formáit beléjük látom. Bízom benne, hogy olyasmit csinálok, ami másokat is gyönyörködtet, és szobraimmal hozzájárulhatok ahhoz, hogy kicsit szebb legyen a világ

– foglalta össze munkájának szépségét Andrea.

bárdi andrea
Kapcsolódó
Bútorokba álmodja az erdő titokzatos életét a székelyföldi fafaragó
A székelyföldi fafaragó mester remekei Amerikába is eljutottak.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik