Otthon készült

Mesevilágba röpít alkotásaival a láncfűrészes fafaragó

Pataki Elek
Pataki Elek
Reméli, ő is hozzájárul munkáival ahhoz, hogy ezek a mesterművek itthon is népszerűek legyenek.

A láncművészes fafaragás egyre népszerűbb ága a fafaragásnak, külföldön rendkívül elterjedt, de itthon még kevesen ismerik és űzik ezt a fajta fafaragást. A 24 éves Pataki Elek Gyomaendrődön, a Békés megyei kisvárosban él és alkot, ő egyike azoknak, akik ilyetén megmunkálását választották a fának itthon.

A fafaragás ezen formája külföldön népszerű és elterjedt, viszont itthon kevesen ismerik és űzik ezt a formáját. Én sem láncfűrésszel kezdtem a faragást. Édesapám több mint 20 éve farag saját örömére a hagyományos módon, tehát kézi vésőkkel. Már kisgyermek koromban is gyakran megfordultam a műhelyében, néztem, ahogy dolgozik, és így akaratlanul is ellestem tőle a fogásokat, még ha akkoriban nem is nagyon érdekelt a faragás

– kezdi a történetét Elek.

Galéria
Pataki Elek

A faragott bútorok és domborművek nagyon tetszettek neki, különösen az édesapja által készítettek, de akkoriban nem gondolta még, hogy valaha is ezzel fog foglalkozni. Bár a kreatív dolgok mindig közel álltak hozzá, és ha volt egy kis szabadideje vagy unatkozott, akkor barkácsolt, késeket eszkábált, agyag figurákat, emberfejeket készített internetes videók útmutatásai szerint.

Mikor kezdett el komolyan foglalkozni a fafaragással?

2020 márciusában az addigi munkahelyem megszűnt, így akkor eldöntöttem, olyasmit fogok csinálni, ami nemcsak pénzkereseti forrás a számomra, de örömöt is szerzek vele magamnak és másoknak. Elkezdtem rendszeresen faragni apám műhelyében. Hét hónapig dolgoztam így, ezalatt kiderült, hogy jó érzékem van a fafaragáshoz, és magát a faragás folyamatát is nagyon élveztem. Ekkor főként domborműveket, fali díszeket készítettem rendelésre, de vésőkkel mindez hosszú munkafolyamat. Mintegy két hétig tartott egy-egy faragás elkészítése, és nem mellesleg fárasztó munka is.

Pataki Elek

Miért tért át a láncfűrészes alkotásra?

Mivel a kézi faragás egy lassú folyamat, így csak egy-egy megrendelésem volt, ezért majdnem feladtam azt az álmomat, hogy abból fogok megélni, amit szeretek is csinálni. Új lehetőségek után kutattam, hogy van-e olyan formája a fafaragásnak ami népszerűbb, nagyobb igény van rá, egyszóval egy modern, fiatalosabb formáját kerestem, és ekkor találtam rá a láncfűrészes fafaragásra.

Mi volt az első, így készített munkája?

Fogtam nagyapám régi elektromos láncfűrészét, és beszereztem egy farönköt, amiből elkészítettem első láncfűrészes szobromat, egy medvét. Nagyon meglepődtem, hogy milyen gyorsan kész lettem vele, még úgy is, hogy többet szereltem a fűrészt, mint amennyit használtam. Három napig tartott a faragás. Azelőtt még soha nem fogtam láncfűrészt a kezembe, ezért nagyon óvatos és körültekintő voltam a használata során.

Hogyan nézett ki a folytatás?

A medve után készítettem pár cuki baglyot is, a műveimet pedig megosztottam a közösségi oldalakon. Meglepődve tapasztaltam, hogy az eddigi munkáimhoz képest sokkal több embernek nyerték el a tetszését az új technikával készültek, páran meg is kerestek, hogy tudnék-e faragni ilyen-olyan állatokat. Mivel láttam, hogy van igény a szobrokra, ezért vásároltam egy másik láncfűrészt, és idővel beszereztem speciális fafaragó láncvezetőket hozzá. Fontos megjegyeznem, hogy még egy fafaragásra átalakított láncfűrésznek is megvannak a veszélyei, ezért mindig nagyon nagy odafigyeléssel kell használni, felkészülve a lehetséges veszélyekre, hogy ne történjen baleset. 2020 szeptemberében készült el az első láncfűrészes alkotásom, és azóta már nem édesapám műhelyében dolgozom, hanem egy itthon kialakított helyen.

Miből alkot, és hogy néz ki a munkafolyamat?

Főként tölgyfa rönkökből dolgozom, és van olyan munka, amit nagyjából 90 százalékban el tudok készíteni láncfűrésszel. Az apróbb, finomabb részletek kidolgozásához általában marógépeket használok. A munkáim nagyjából 35-130 cm közöttiek, ezeknek a szobroknak az elkészülése egy-két napot vesz igénybe. Jelenleg egy kisebb és két nagyobb, motoros láncfűrésszel ügyködöm rajtuk.

Van kedvence, mit készít a leginkább?

Legszívesebben állatokat és kitalált lényeket faragok. Szinte mindig rendelésre dolgozom, örömmel valósítok meg egyéni elképzeléseket, amivel felkeresnek, így készítettem már E.T.-t , a Star Wars-ból ismert Yoda mestert, vagy például így készült az első „rejtett italtároló szobrom” is. Ezt úgy kell elképzelni, hogy a rönk, amiből a szobrot megfaragom, belül üreges, és egy kis ajtóval felszerelem.

Hogyan telnek mostanában a napjai? Milyen tervei vannak?

Hét hónapja minden napomat kitölti a láncfűrészes fafaragás, nagyjából egy hónapos várólistával tudok új rendelést felvenni. Az alkotásban találtam rá önmagamra, arra a dologra, amivel értéket teremthetek, és ez folyamatosan motivál. Célom az, hogy tovább fejlesszem tudásomat és egyre szebb, részletesebb és összetettebb szobrokat alkothassak fából. Másik nagy vágyam, hogy kikerülhessek olyan külföldi versenyekre, ahol a világ legjobbjai mérik össze tudásukat. Addig még sokat kell bizonyítanom, fejlődnöm, és sok akadályt le kell küzdenem, de a tőlem telhető legtöbbet megteszem azért, hogy ez is teljesüljön. Idén augusztusban, ha minden jól alakul, részt veszek egy hazai fafaragó versenyen, fesztiválon is.

Kapcsolódó
Mesebeli figurákat kelt életre a láncfűrészes fafaragó
Mókusok, medvék, fakopácsok, baglyok kerülnek ki többek között a keze alól.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik