Életmód

Hat tipp az aloe vera praktikus felhasználására

pixabay.com
pixabay.com
Számtalan területen bevethető.

Az aloe vera gélről széles körben ismert, hogy enyhíti a leégést és segíti a sebek gyógyulását. De tudtad, hogy kedvenc cserepes növényed sokkal többre használható, mint a leégés enyhítésére és a háztartási dekorációra?

A pozsgás növényt már az ókori Egyiptomban is használták gyógyászati célokra. Az Észak-Afrikában, Dél-Európában és a Kanári-szigeteken is őshonos növényt ma világszerte termesztik. A gyomorégés enyhítésétől a mellrák terjedésének potenciális lassításáig a kutatók csak most kezdik felfedezni ennek az univerzális növénynek és számos melléktermékének előnyeit, írja a Healthline.

Lássuk, mire is jó még az aloe vera?

pixabay.com

Csökkenti a vércukorszintet

Az aloe vera fokozhatja az inzulinérzékenységet és javíthatja a vércukorszint szabályozását. Napi két evőkanál aloe vera juice fogyasztása a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők vércukorszintjének csökkenését okozhatja.

Természetes hashajtó

Az aloe vera természetes hashajtónak számít. Nem a gél, hanem a latex biztosítja az előnyöket, ami egy ragacsos sárga maradék, amely közvetlenül a levél bőre alatt található. Azonban csak módjával szabad erre a célra fogyasztani. Akinek Crohn-betegsége, vastagbélgyulladása vagy aranyere van, ne fogyasszon aloe verát. Súlyos hasi görcsöket és hasmenést okozhat.

Gyomorégés enyhítésére

A növény alacsony toxicitása miatt biztonságos és gyengéd gyógyír a gyomorégés ellen. Étkezés közben egy kis gél elfogyasztása minden gyomorpanaszos számára segítség lehet.

Nagyszerű bőrápolásra

Az aloe vera javítja a bőr állapotát, tisztítja és hidratálja azt, továbbá használatával megelőzhetjük a ráncok kialakulását is. Ennek oka lehet, hogy a növény száraz, instabil éghajlaton virágzik. Ahhoz, hogy túlélje a zord körülményeket, a növény levelei vizet tárolnak. Ezek a vízsűrű levelek speciális, összetett szénhidrátoknak nevezett növényi vegyületekkel kombinálva hatékony archidratálók és fájdalomcsillapítók.

pixabay.com

A szájvíz alternatívája

Az aloe vera kivonat biztonságos és hatékony alternatívája a vegyi alapú szájvíznek. A növény természetes összetevői, amelyek egészséges adag C-vitamint tartalmaznak, blokkolhatják a lepedéket. Akkor is enyhülést nyújthat, ha vérzik vagy duzzadt az íny.

Frissen tartja a zöldségeket

Az aloé gél segíthet a gyümölcsök és zöldségek frissességének megtartásában, és megszünteti a veszélyes vegyszerek szükségességét. Nincs más teendő, mint a terményeket vékonyan bevonni a géllel, a bevonat sikeresen gátolja sokféle káros baktérium növekedését a zöldségeken, gyümölcsökön.

Ezeken a remek tulajdonságokon túl ez a csodás, otthonunkban is vígan megélő növény antioxidáns és antibakteriális tulajdonságokkal is rendelkezik, tehát igazi univerzális növény, amit érdemes bevetni a hétköznapokban.

Kapcsolódó
7 növény, ami pozitív energiával tölti meg otthonunkat
Egyes cserepes növények új energiákat adhatnak, ami egy fárasztó, feszült nap után nagy segítség lehet.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik