Életmód

Szűk körben is 64-en vannak a farádi családban

Népes és szerető családja van a farádi Major Jánosnénak: Panni néni hét gyermeket nevelt fel, tizenkilenc unokája és huszonegy dédunokája született, számolt be róla a Kisalföld.

A lap tudósítása szerint a família a napokban gyűlt össze, még ha nem is teljes létszámban, hogy felköszöntse a nagymamát, aki 85. születésnapját ünnepelte. A gyerekei meglepetéspartit szerveztek neki.

Azt hittem, csak magunk leszünk, aztán az unokámék elvittek egy étterembe. Mind ott voltak, az egész család. Óriási meglepetés volt, nagy öröm

– mesélt az élményről Panni néni.

Beszélt arról is, élete közel sem volt fenékig tejfel. Édesapja fiatalon meghalt, a Don-kanyarban esett el, hősi halált halt. Édesanyja így magára maradt négy gyermekével.

Ő nevelt fel bennünket, nem volt egyszerű életünk. Dolgozott szegény édesanyám éjjel-nappal. Mezőgazdasági munkát vállalt, de volt egy kis háztáji földünk is. Mi meg segítettünk neki, hiszen akkoriban a gyerekek sem maradtak ki a munkából. Sokat kapáltunk a földeken, volt, hogy egész napra elvoltunk. Négyen voltunk testvérek, sajnos már csak én vagyok, a többiek mind elmentek

– mondta a Kisalföldnek.

Panni néni fiatalon férjhez ment, párja a téeszben, az állattenyésztésben dolgozott, ő pedig háztartásbeliként ellátta a ház körüli munkát, az otthoni gazdaságot és persze a gyerekeket, akik sorban érkeztek..

Férje tizennyolc évvel ezelőtt meghalt. Azóta egyedül él, de nem magányos.

Mindig jön hozzám valaki a családból. Az ilyen ünnepi alkalom, amikor mind együtt vannak, persze ritka. Hiszen hatvannégyen vagyunk a szűk körben is. Karácsonykor is szakaszokban látogatnak meg. Várom őket mindig. Olykor elszomorodom, mert ekkora családban bajok is előfordulnak. Öt éve elvesztettem az egyik lányomat, négy hónapja pedig egy menyem ment el. De igyekszem azért a jó dolgokra gondolni többet

– mutatott rá, majd megjegyezte, teszek-vesz a ház körül, igaz, a kapálást hanyagolnia kell, mert az már megviseli.

Panni néni boldogan várja újabb két dédunokájának megszületését, és az is megfordul a fejében, hogy az ükmamiságra is esélye van. Hiszen legidősebb dédunokája elmúlt már húszéves.

Kapcsolódó
Ez a sziget őrzi a hosszú élet három titkát
A koronavírus-járvány idején sokat tanulhatunk tőlük.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik