Életmód

Őzbakokra hajtottak a külföldi vendégek az észak-alföldi vadászmezőn

mti/kovács attila
mti/kovács attila
Idén Amerikából érkezett az első vendégvadász.

A minapi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei őzbaktrófea-mustrán sok szép agancsot láthattak az érdeklődők, melynek kapcsán a tiszavasvári Szikra Vadásztársaság illetékese nyilatkozott az idei szezon eddigi eredményeiről, írta a szon.hu.

Kapcsolódó
Különleges agancsú őzbakok kerültek terítékre az ország több pontján
Szabolcsbákától Csolnokig, Mezőcsáttól Monokig.

A Szikra Vadásztársaság vadászterülete az Észak-Alföldön Tiszavasvárit fogja körbe, 10 258 hektáron gazdálkodnak. A terület legnagyobb részén az intenzív mezőgazdálkodás a jellemző, kevés a megfelelő élőhely a vad számára. A vadásztársaság védi és ápolja ezeket az élőhelyeket, szívesen tartózkodnak ott az őzek, sok vendégvadászt fogadnak.

A társaság hivatásos vadászai alaposan felkészülnek a vadásztatásokra, már a szezon megkezdése előtt figyelik a bakok tartózkodási helyét, mozgását, így tudják, hová is kell elkísérniük a vendégvadászokat. A vadászat napján figyelik a széljárást is, hogy valóban eredményesen térjenek vissza a cserkelésből.

A vadásztatást nem kezdtük meg azonnal április 15-én, csupán a hónap végén, amikor már a bakok letisztították az agancsokat, és szép az úgynevezett felrakás. Az idén ötven őzbak elejtésére kaptunk engedélyt a vadászati hatóságtól, természetesen maradnak bakok az augusztusi üzekedés időszakára is

– mondta a portál érdeklődésére Nácsa Balázs, a vadásztársaság elnöke..

A hazai vendégvadászok mellett sokan érkeznek külföldről a területre. Idén az első Amerikából érkezett, az volt a kérése, hogy egy 500 gramm feletti agancsú őzbakot hozhasson terítékre, ami sikerült is neki.

Kapcsolódó
Fehér herceg sétált Tokaj környékén
Ilyen, amikor már-már modellt állnak a fotósnak az állatok.

Az amerikai vadászt Ausztriából több éve visszajáró vendégek követték, ők már ejtettek el itt őzbakot és dámbikát is. Most 400 grammig szerettek volna őzbakot elejteni, terítékre is hoztak négyet.

Visszatérő vendégek voltak azok a sportvadászok is, akik olyan vadászati csomagot kértek, amiben a trófea súlyának a felső határa 350 gramm volt. Az ő igényeiket is teljesítették a tiszavasváriak, tíz bakot hoztak terítékre.

A gazdálkodás számára nagyon fontos a selejtezés, hiszen az a jó, ha az egészséges állomány tulajdonságai öröklődnek tovább. Akik a kisebb súlyú agancsokat keresik, a selejt őzbakokat hozzák terítékre, s bizony sok ilyen vadász van

– magyarázta Nácsa Balázs.

Persze, mindenki másképpen vélekedik erről. A spanyol vadászok a klasszikus 6-os elrendezésű agancsot keresik, nagyon sokan meg a selejtre hajtanak, számukra az abnormális agancsnak különös értéke van. A Szikra Vadásztársaság hivatásos vadászai ismerik a rendellenes agancsú bakokat is, így nem jelent gondot, ha olyat keres a vendég.

Kapcsolódó
Lelőtték a Miskolc belvárosában sétáló szarvast
Az állattal a Szentpéteri kapui temetőben és a Kis-Hunyad utcán is találkoztak a járókelők.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik