Életmód

Hős lett a fakanalas tanító bácsi

Facebook/Tanító bácsi fakanállal - Szabó Krisztián
Facebook/Tanító bácsi fakanállal - Szabó Krisztián

A Nemzeti Agrarárgazdasági Kamara és edukációs programja, az Európai Friss Csapat március végén hirdette meg a Zöldség-Gyümölcs Hős pályázatot, amelyen 2022 #ZöldségGyümölcsHősét keresték.

A pályázat június elején lezárult, a beérkező pályamunkák közül a NAK zsűrije Szabó Krisztiánt, a Győri Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola tanítóját választotta Magyarország #ZöldségGyümölcsHősének.

Szabó Krisztián – vagy ahogyan a közösségi médiában szerepel: „Tanitó bácsi fakanállal” – oktató-nevelő munkájába minden lehetséges módon beépíti az egészséges életmódra nevelést, a zöldség-és gyümölcsfogyasztás fontosságának hangsúlyozását. Álomerdő-Álommenza elnevezésű projektjében az iskolakertet gondozza tanítványaival, ahol zöldséget, gyümölcsöt, gabonát, ehető virágot termesztenek, majd fel is dolgozzák azokat.

Kapcsolódó
Álomerdőben álommenza, avagy tanító bácsi fakanállal
A györsági fiatal tanító tudományos díjakkal elismert pedagógia módszert dolgozott ki, együtt főz a gyerekekkel, kertet művel, képviselőként is dolgozik és a lovasélet aktív résztvevője.

Sütöttek már kenyeret, tettek el lekvárokat és szörpöt is. Rendszeresen készítenek és kóstolnak egészséges finomságokat: salátatekercset, összerázós salátát, szendvicskrémeket, cukkini pizzát vagy épp zöldségchipset. Az ehető virágokat szintén feldolgozzák: így készült kandírozott ibolya és orgonaszörp is.

Az egészséges életmód, így a zöldség-gyümölcs fogyasztás fontosságát már korán át kell adni a gyerekeknek, ezért is tartom fontosnak, hogy az iskolában is foglalkozzunk a témával. Azt tapasztalom, ha a gyerekek végig követhetik a termesztés folyamatát, akkor szívesebben fogyasztják el őket, kevésbé lesznek válogatósak

– fogalmaz Szabó Krisztián.

Hozzáteszi, a gyerekek ráadásul nagyon élvezik a közös munkát, és otthon a családdal együtt is elkészítik a finomságokat.

Az Európai Friss Csapat program a NAK edukációs kampánya, amelynek célja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás népszerűsítése a gyermekek és a gyermeket nevelő családok körében. A program arra hívja fel a figyelmet, hogy a friss zöldségek és gyümölcsök könnyen elérhetők, gyorsan elkészíthetők és nagyon egészségesek.

Kapcsolódó
Megválasztották az ország első zöldség-gyümölcs hősét
Nyereménye 100 kiló zöldség és gyümölcs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és magyar termelők jóvoltából.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik