Kertünk-Portánk

Újabb 100 iskola- és óvodakert jöhet létre az országban

Egy pályázatnak köszönhetően újabb intézmények csatlakozhatnak az országos hálózathoz.

100 iskola-és óvodakert jöhet létre és újulhat meg az Országos Iskolakert-fejlesztési Program harmadik üteme keretében. Az idei évben 50 óvodakertet és 50 iskolakertet támogat a program az első ütemben elindított megyei mentorkertek országos hálózatának egyidejű fejlesztése mellett.

Iskolakertekben készülnek a nagybetűs életre a gyerekek
Öt helyen működik az Iskolakert program.

A 2019 januárjában elindult programmal az Agrárminisztérium a városi zöldfelületek megőrzését és bővítését, valamint a helyi közösségek fejlesztését tűzte ki célul. A program segít abban is, hogy a hazai iskolák és óvodák ráirányítsák a gyerekek figyelmét a környezet megőrzése, a fenntarthatóság, az egészséges életmód, a felelősségtudat, valamint a természettel és az egymással való együttműködés fontosságára, örömére.

Városi gyerekek kertészkednek a felhőkarcolók árnyékában
Megtanulják, hogy a tehén nem lila és a burgonya nem fán terem.

Erre tökéletesek az iskolakertek. Ez a környezeti nevelési tér lehetőséget teremt mind a gyermekek, mind a felnőttek számára az alapvető természettudományi és kertművelési tapasztalatok megszerzésére, és arra, hogy kézbe vehessék, megvizsgálhassák azokat az élőlényeket, amelyekről az órákon tanultak. A tapasztalatokon keresztül észrevétlenül is megszeretik a kertművelést, és kialakul felelősségérzetük az őket körülvevő környezet iránt.

Magyarországon egyre népszerűbbek az iskolakertek, és a pályázatnak köszönhetően most újabb intézmények csatlakozhatnak az országos hálózathoz.

A programra már lehet pályázni itt.

Kiemelt kép: Facebook/Iskolakert program

Tantárgy lett a mezőgazdaság 20 általános iskolában
A kisgyerekeknek nagy előnyt jelent, ha megértik a rendszert.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik