Életmód

A nap, amikor a Queen legendája magyar népdalt énekelt

youtube
youtube
Az 1986. július 27-i koncert legemlékezetesebb pillanata ma is sokakat megérint.

A Magic Tour a Queen rockegyüttes 1986-os, utolsó eredeti felállású koncertturnéja volt. A magyarországi koncertre  július 27-én került sor a Népstadionban, 70 000 ember előtt. A fellépés talán legemlékezetesebb része az volt, amikor Freddie Mercury elénekelte a közönségnek a „Tavaszi szél vizet áraszt” című magyar népdalt.

Akik ott voltak, azok felejthetetlen élménnyel gazdagodtak.

Az együttes Bécsből érkezett szárnyashajóval, öt napig tartózkodtak Budapesten. A zenészek ellátogattak a Margitszigetre, ahol bringóhintóba ültek, May hőlégballonnal szállt a magasba, Roger Taylor dobos pedig az újonnan átadott Hungaroringen gokartozott, de inkognitóban ellátogattak Szentendrére is, ahol Mercury a helyi galériákban és régiségboltokban több műtárgyat is megvásárolt.  A kamerák végig követték őket, az ellesett életképek ugyanis a számok közötti adalékanyagként bekerültek a koncertfilmbe.

A koncertre szánt hetvenezer belépőjegy két nap alatt elfogyott, de a jegyüzérek már akkor is készenlétben álltak, az átlagban 200 forintos jegyeket  a koncert napján 1700 forintért árulták. A legmeghatóbb pillanat, mikor szinte mindenki szeme könnybe lábadt, amikor Freddie Mercury elénekelt egy bekezdést a népdalból.

Egy másik felvételen azt is látni, ahogy a hotelben Brian May gitárossal gyakorolja a dalt az énekes.

Brian May 2016-ban aztán azt mondta a hvg.hu-nak: karrierjük egyik legemlékezetesebb koncertje volt a budapesti, ami hangozhatna kötelező udvariasságnak, de a Queen alapítója folytatta is:

Évekig vártunk a lehetőségre, hogy itt játszhassunk. Az az este elképesztő volt, a magyar népdallal és az egész hangulattal. Túlzásnak hangozhat, de mintha aznap este egy lépést tettünk volna a végtelenbe.

A Live in Budapest a brit Queen együttes koncertfilmje, melyen az 1986. július 27-i, magyarországi fellépésük látható.  A teljes koncertfilmet a magyar állam költségére a Mafilm forgatta Zsombolyai János rendezésében. A film mozipremierje szintén Budapesten volt 1986 decemberében, és a videót a következő évben adták ki VHS-en. A budapesti koncert néhány dala felkerült a Live Magic koncertalbumra is.

Freddie Mercury idén lenne 76 éves, olyan egyéniség volt, akit azóta is emlegetnek a zenetörténelemben. Albumaik, slágereik napjainkig töretlenül népszerűek.

Kapcsolódó
Mennyire fújjuk kívülről nótáinkat? Most tesztelhetjük
A magyar nóta szép. Szép, mégis egyre kevesebben tudjuk énekelni.
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik